Ny fabrik startas i Orsa

Ny fabrik startas i Orsa
Österrikiska träbyggleverantören KLH startar en fabrik i Orsa. Målet är att etablera sig på den växande marknaden för flerfamiljshus i trä i Skandinavien och Baltikum.

— Vi håller på med de sista justeringarna och sedan är vi klara att dra i gång, säger Karl Klinzer, vd för KLH Solid Wood Scandinavia, dotterbolag till det österrikiska företaget KLH Massivholz.

I inledningsskedet kommer 20 personer att anställas men Karl Klinzer räknar med att när produktionen är i full gång kommer företaget att behöva 70 personer. KLH står för Kreuzlagenholz, vilket är tyska för korslimmat trä. Företaget tillverkar korslimmade massiva träplattor och flerskiktsbalkar som används i större vägg – och takkonstruktioner.

— För närvarande är vi med och bygger 50 hus i Göteborg och håller även på att etablera oss på den norska marknaden, säger Karl Klinzer.

Hittills har svenskt virke transporteras till KLH:s fabrik utanför Gratz i Österrike och sedan har färdiga bjälklag och byggelement fraktats tillbaka till de svenska byggprojekten. När fabriken i Orsa drar igång, vilket troligen blir i mars, kan KLH leverera byggelementen direkt till de svenska kunderna.

Produktionskapaciteten kommer att ligga på 300 000 kvadratmeter per år. Målsättningen är att under 2009 leverera byggmaterial till 500 trähus i Skandinavien. Målet för nästa år är 1000 hus.

KLH:s inträde på den svenska marknaden var Kopparbergs bygge av ett fyra våningar högt bostadshus, som stod klart i Falun sommaren 2007. Tillsammans med entreprenören HMB Construction AB stod KLH för trästommar och element till bygget.

Relaterade artiklar

”Utvecklas man inte, så avvecklas man”
Krigets påverkan är både direkt och indirekt
NCC köper danskt entreprenadföretaget
NCC Housing blir Bonava