Nyheter

Nya Karolinska Solna anmäls

Kritiken växer mot upphandlingen av sjukhusbygget Nya Karolinska Solna. Nu ska upphandlingen granskas av Konkurrensverket.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) anmälde på torsdagen upphandlingen till Konkurrensverket. Myndigheten har inlett en granskning.

— Vi har öppnat ett ärende om det här. Det är en mycket stor upphandling i kombination med att det bara var en aktör kvar på slutet. Men vi har inga misstankar om regelöverträdelser än, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket.

Konkurrensverket kommer att begära in handlingar om ärendet, i första hand förfrågningsunderlag och upphandlingsannons.

— Sen får vi se om vi går vidare och begär in anbud, säger Ann Fryksdahl, upphandlingssakkunnig på Konkurrensverket.

Ilja Batljan (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm, skriver i dag på DN debatt att Nya Karolinska Solna är den sämsta affären i landstingets historia. Han hävdar att skattebetalarna blir blåsta på cirka 30 miljarder under perioden 2010—2040.

Svenska Dagbladet rapporterade i går att landstingsfullmäktige hade beslutat att minst tre anbud måste komma in för att tillräcklig konkurrens skulle råda i upphandlingen. Men Skanska var det enda bolag som lämnade anbud om att finansiera och bygga sjukhuset.

”Landstinget har dock i efterhand kringgått detta genom att i ett hemligstämplat dekret slå fast att en anbudsgivare var tillräckligt” skriver Ilja Batljan. Nu ska han kalla till ett extra landstingsfullmäktige för att församlingen ska få ta ställning till upphandlingen på nytt.

— Eftersom vi nu har ett nytt ekonomiskt underlag att ta ställning till kräver jag att landstingsfullmäktige kallas in till att på nytt ta ställning till upphandlingen av Nya Karolinska, säger Ilija Batljan i ett pressmeddelande.

Svenska Dagbladet skriver att deras kartläggning tyder på att fler byggbolag hade varit beredda att lägga anbud om landstinget hade frångått kravet på OPS-finansering. Men Moderaternas finanslandstingsråd Catharina Elmsäter-Svärd försvarar OPS-lösningen i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet i dag. Hon ser OPS-modellen som ett sätt att försäkra sig om att bygget inte försenas eller fördyras.

— Det hade varit bättre om fler var med, men nu var det inte så. Det som har varit viktigt för oss är att vi följt lagen om offentlig upphandling, vi bryter inte mot den, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Svenska Dagbladet.