Nyheter

Nya medlemmar för <br></br> 50 000 kronor styck

Under maj tappade Byggnads ytterligare 94 personer. Trots det meddelar förbundet nu att medlemsantalet ökar. <br></br> Byggnads har satsat 20 miljoner kronor på nyrekrytering av medlemmar. Hittills har kampanjen lockat 85 nya byggjobbare.

Sedan januari 2007 har Byggnads tappat fler än 11 000 medlemmar. I veckan meddelade dock förbundet att trenden nu har vänt. Under maj månad ökade man medlemstalet med 85 personer. Men ökningen skedde endast bland dem som är ”i produktion”. Om man räknar det totala antalet medlemmar så tappade Byggnads under samma månad ytterligare 94 personer.

— Kollektivavtalet hjälper ju även ickemedlemmar. Jag kan tänka mig att det är ett av skälen till att folk går ur, men alla borde vara med så att en del inte åker snålskjuts, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

I början av året sjösatte förbundet en storsatsning på nyrekryteringar. Totalt ska 20 miljoner kronor plöjas ned. Målsättningen är att locka 10 000 nya medlemmar över en tvåårsperiod. Om man slår ut månadskostnaden sedan kampanjens början så har var och en av de 85 nya medlemmarna kostat förbundet strax under 368 000 kronor. Hans Tilly är dock nöjd med kampanjen och anser att Byggnads nu upplever en vändning.

Han berättar att förbundet har en mycket god ekonomi — ytterligare medvind kom under LO-kongressen som gav Byggnads stöd angående Laval-fallet. Nu går Hans Tilly till förnyat angrepp mot arbetsgivarna. Han anser att deras påstådda stöd för kollektivavtalen är en bluff.

— I lönndom driver Svenskt Näringsliv en process för att sänka de svenska kollektivavtalen, säger han.

Anklagelsen tillbakavisas dock av Svenskt Näringsliv.

— Det finns en bred enighet i arbetsgivarleden om att kollektivavtal är ett effektivt sätt att ordna relationerna på arbetsmarknaden, säger Jan-Peter Duker, vd för Svenskt Näringsliv.

Kent Källström är professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Han anser att Byggnads grundproblem är att de inte längre kontrollerar arbetskraften i och med den fria rörligheten av tjänster. Professorn tror att fackföreningarna generellt skulle tjäna på att röra sig bort från partipolitiken, för att istället bli mer lika intresseorganisationer. Han anser dock att fackförbundens stora misstag är att de inte jobbar för dem med tillfälliga anställningar — i dag är 20 procent av alla jobb tillfälliga.

— När det gäller hela fackföreningsrörelsen så är det en viktig faktor att man har inriktat sig på att bekämpa de här jobben — det har inte gått så bra, säger Kent Källström.