Nyheter

Nybyggt och färgglatt kungadöme

Ett av mötesrummen. Foto: Joachim Belaieff
Kings spelvärld har väckts till liv i de nya lokalerna på Sveavägen 44 i Stockholm.
Inredningsentreprenören Adolfsson & Partners har skapat ett färgstarkt och kreativt kontor med fokus på upplevelser.
 
King, skaparna bakom Candy Crush Saga, har flyttat in i sitt nya kontor, eller kungadöme känns mer rätt att säga. Lokalerna på Sveavägen 44 liknar ingenting annat.
– Ja, det är något utöver det vanliga, precis som King. Vi fick uppdraget att skapa ett kontor som kommunicerar vad King står för. Då blev det mycket färg och glädje, säger Hans Adolfsson grundare och kreativ projektledare på Adolfsson och Partners.
 
Med Kings 200 spel som inspiration tog man fram ett koncept i nära samarbete med företaget. 
– Vi ville ha många lounger, mötesrum och kreativa ytor. I våra gamla lokaler var det stor brist på mötesrum och samtidigt kunde det sitta två personer i ett mötesrum för tio personer, säger Kristin Adolfsson, art director på King.
Det gjordes en grundlig förstudie och djupintervjuer med de anställda för att ta reda på behoven. För att få ett lättnavigerat kontor med tydlig avgränsning för varje avdelning skapades olika landskap hämtade ur spelens värld.
 
Matsalen, som är hjärtat i lokalen, kallas Pavilion Park där inspirationen kommer från en mix av svensk folkpark, nöjespark och tivoli. 
– Här kan man samlas för lunch, fredagsöl eller större sammankomster. Gröna parkbänkar och karuselliknande sittplatser följer temat, säger Hans Adolfsson.
Det mesta är specialritat, som de snurrbara karusellsofforna och hammockarna med knallgult stålstativ. Väggar och pelare är klädda med panel för att förstärka folkparkskänslan. 
 
För att få en tydlig inramning till varje team och samla gemensamma funktioner tog man fram en specialritad­­­ modul. Den rymmer förvaring, klädhängare, växtbehållare, papperskorg, sittmöbel och besökspallar.
–Varje landskap har sitt uttryck. I Magic Forest är det mycket grönt och brunt. Skogsväxter, som gran och ormbunke tillsammans med ljudabsorbenter i form av träd förstärker känslan, säger Anki Gneib.
I Sandy Dunes är det i stället ökenväxter och färger som orange och gult. Prickarna på mattan med grå botten varierar också i färg mellan landskapen. 
 
Det finns också en lounge i varje landskap som passar till temat. Countryside har byggbara soffor som för tankarna till höbalar.
Det finns skrivytor nära till hands i kontorslandskapet. Varje team har en öppen mötesyta med en magnetisk whiteboardtavla och i kärnan sitter en lång whiteboard-tapet.
– Det finns 42 mötesrum som följer temat i landskapen. Miljöer och figurer från spelen pryder fondvägg och glasväggar. Våra egna grafiker har tagit fram grafiken, även designen på mattorna i biblioteket, bordsskivorna i matsalen och utsmyckning på väggar, säger Kristin Adolfsson.
 
Biblioteket är en spelvärld i sig med färgglada öronlappsfåtöljer, fejkbrasa och gardiner i trä likt kulisser. Väggarna pryds av gröna bokhyllor och en tapet med inramade spelfigurer.
Lower och Upper Kingtown ligger centralt i kontoret och binder ihop de två våningsplanen med en interntrappa. 
– Staden med dess uteliv, byggarbetsplatser och street art är temat i Kingtown. Här kan man umgås, spela pingis eller slappa i jättehängmattorna, säger Hans Adolfsson.
Tre tysta telefonmoduler är insprängda i väggen som är målad som en buss. Det finns också ett tåg och en u-båt i lokalerna.
Andra inspirerande rum för avslappning eller kreativitet är spelrummet, flipperrummet och verkstaden.
Det finns ett tiotal pentryn med kaffe, vatten och dricka på den cirka 6 600 kvadratmeter stora ytan. Totalt finns 430 arbetsplatser.
– När projektet startade för ett och ett halvt år sedan var de 220 anställda. De har hela tiden vuxit med över en person i veckan, så det har varit ett speciellt projekt på många vis, säger Hans Adolfsson.
 
Den externa receptionsytan är något nedtonad, med mindre fokus på grafik och med en temafärg i varje mötesrum. Tonade glasväggar och färg på både stolar, bord och matta ger ändå en skön energikick. 
– Vi har satsat mycket på tekniken i mötesrummen, som är fullt utrustade med tv-skärm, videokonferensutrustning, Ipad och integrerad teknik. För att det alltid ska finnas sladdar till alla tekniska prylar så har vi byggt in en modern kopplingsstation i borden där alla sladdar automatiskt åker tillbaka som dammsugarsladdar, säger Hans Adolfsson.