Nyheter

Obos varslar ytterligare 200 anställda

Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.
Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige. Foto: Obos

Obos varslar nu ytterligare 200 anställda vid husfabrikerna i Myresjö och Vrigstad.
– Det är givetvis med sorg i hjärtat som vi igår, onsdag, gick ut med denna information till våra medarbetare. Detta är en åtgärd som vi tvingas göra på kort sikt för att kunna rädda vår verksamhet framåt. Vi tror på marknaden och våra produkter långsiktigt och vi vet att kunderna kommer tillbaka, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

I november varslades 70 anställda, och nu kommer nästa smäll när hustillverkaren meddelar att de varslar 200 medarbetare om uppsägning.

I Myresjö rör varslet 50 tjänstemän och 70 kollektivanställda och i Vrigstad berörs 80 kollektivanställda, något om Vetlanda-Posten var först med att berätta. Varslet träder i kraft efter sommaren.

Under sommaren började Obos att märka av en betydligt lägre orderingång och under hösten har nedgången fortsatt. I december var försäljningen nästan nere på noll.

– Vår produktionstakt kommer att halveras 2023 jämfört med 2022. Vi går från en produktionstakt på 1 400 till 700 bostäder per år, säger Joakim Henriksson.

Hur ser du på framtiden? När kan det vända?
– Min personliga tro är att marknaden kommer kunna vända efter sommaren då räntor och energipriser förhoppningsvis har stabiliserat sig. Vi anpassar nu organisationen för en övervintringsfas.

Obos satsar 1,2 miljarder kronor på en ny modern fabrik i Vrigstad och en upprustning av fabriken i Myresjö.
– Vi har arbetat med investeringsplanerna för vår nya fabrik i Vrigstad och modernisering av fabriken i Myresjö i flera år och vi har nu kommit fram till en viktig milstolpe där vår målsättning nu är att byggstarta den nya fabriken i Vrigstad under 2023. Vi har funnits i nästan 100 år och nu gör vi denna investering så att vi ska kunna öka vår konkurrenskraft och finnas kvar i 100 år till, säger Joakim Henriksson.