Hissolyckan

Olycksbygge med 119 underentreprenörer kritiseras

Underentreprenörer
Byggnads kritisk till stort antal underentreprenörer vid olycksbygge.

Fackförbundet Byggnads är kritiska till antalet underentreprenörer vid bygget av Ursviks torn som drabbades av den tragiska hissolyckan förra veckan.
– Vi vill se att man inför samma system som i Norge där man begränsar antalet underentreprenörer kraftigt, säger förbundsordförande Johan Lindholm.

Fackförbundet Byggnads har varit i kontakt med totalentreprenören Andersson Company som ansvarar för olycksbygget och fått ut listan på hur många underentreprenörer man haft. Enligt uppgifterna som man fått är det 119 underentreprenörer registrerade, av dem är närmare 100 är på byggsidan, i fyra led. 

– Det som hänt är fruktansvärt tragiskt och det värsta av det här slaget som jag varit med om. Nu är det ett antal anhöriga som inte får hem sina nära till jul. Det är ett stort misslyckande när en byggnadsarbetare får sätta livet till, säger Johan Lindholm.

Det har framkommit att två av de omkomna saknade skriftliga avtal och ID06-kort. Det är inget som det är lagkrav på men Johan Lindholm menar att det är något man kan kräva av en seriös aktör.

– För mig blir det lite av en efterhandskonstruktion när man påstår att de haft muntliga avtal. Även om det inte är olagligt. Ska man ses som en seriös aktör bör man ha ordning på både ID06 och anställningsavtalen, säger han.

För att stärka upp säkerheten ute på byggena vill han se ett begränsat antal underentreprenörer, enligt norsk modell.

– När det blir så långa kedjor med underentreprenörer blir det svårt att avgöra vem som bär det yttersta ansvaret. Om vi får färre underentreprenörer kommer det på sikt leda till att byggbolagen har fler egna yrkesarbetare. Då blir det lättare att arbeta med säkerhetsfrågorna, säger han.

Läs mer här: Patrik Toresäter, vd Andersson Combany Byggnads AB, ger svar på kritiken för en kommentar men inte fått något svar.