Nyheter

”Oseriösa byggföretag i minoritet”

Återkommande takras och anklagelser om byggfusk. Byggbranschen har stått i skottgluggen de senaste veckorna. I kväll startar dessutom Fuskbyggarna. Tv-serien där oseriösa byggföretag jagas.

Inför Fuskbyggarna har programledarna Martin Timell och Lennart Ekdahl använt starka ord när byggbranschens fusk ska beskrivas. ”Problemet med fuskbyggare är gigantiskt” och ”En ovanligt fuskig bransch” är några av citaten i intervjuer, bland annat för Byggvärlden.

Men på Sveriges Byggindustrier anser man att hela branschen inte ska dras över en kam.

— Det är precis som man inte ska döma all fotbollspublik som bråkig bara för att några huliganer förstör. De oseriösa är i minoritet, säger Björn Wellhagen, expert på Husbyggnad på Sveriges Byggindustrier.

Håller du med i programledarnas beskrivning om att fuskbyggandet i Sverige är enormt och att byggbranschen är ovanligt fuskig?

— Snarare vill jag se det så här: det finns ungefär 77 000 företag inom byggbranschen. Vi har ungefär 3 200 medlemmar som står för hälften av allt som omsätts i branschen. Vi har bra koll på våra medlemmar och jobbar, tillsammans med dessa, både internt och utåt tillsammans med till exempel Skatteverket mot byggfusk och svartarbete.

Så du håller alltså inte med i programledarnas beskrivning av byggbranschen som extra fuskig?

— Nej, jag skulle inte vilja uttrycka mig så. Att jämföra olika branscher blir lätt som att jämföra äpplen och päron. Sedan har vi har en bransch med problem och det hanterar vi så gott det går.

Ni driver projektet ”En bransch utan svartarbete”. Har ni misslyckats med det?

— Tvärtom. Vi har hållit på med projektet i ungefär fem år och kommit en bra bit på väg. Vi har till exempel fått ROT-avdraget och en utredning om närvaroliggare. Man ska också komma ihåg att allt inte går att ändra i en handvändning, säger Björn Wellhagen.

När byggfusket diskuteras i tidningar är det en återkommande åsikt bland läsare att konsumenterna i dag är rättslösa jämfört med de oseriösa byggföretagarna. Björn Wellhagen anser att det finns flera saker som man kan göra för att undvika svårigheter.

— Skriv skriftliga avtal. Kolla så att företaget har F-skattesedel. Kolla vilka som sitter i styrelsen och om det finns anmärkningar. Man kan begära fullgörandegarantier och det ska inte betalas någonting i förskott. Och som företagare ska man kolla att köparen verkligen kan betala.

Har du själv haft problem med fuskbyggare?

— Nej, vi har nyligen anlitat bland annat golvsnickare vid en flytt och det var inga problem alls.