Nyheter

På turné för jämställdhet

Babben Larsson. Foto: Susanne Bengtsson.

Ett hundratal personer deltog i den första workshopen ”Alla tjänar på en jämställd byggbransch”, som ägde rum i Stockholm på tisdagen.  

– Vi är en bransch som är i stort behov av arbetskraft och då gäller det att skapa bra förutsättningar för alla, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads som driver kampanjen tillsammans med Byggcheferna.

Till sin hjälp hade man bland annat kallat in komikerna Babben Larsson och Jan Bylund.

Hur ska byggbranschen blir mer tillgänglig och attraktiv för alla? Det är en av branschens viktigaste frågor, menar Byggcheferna och Byggnads som tillsammans driver en kampanj mot machokulturen – och för en jämställd byggbransch.

– Vi måste få igång samtalet och förändra attityder. Nu finns ingen återvändo, nu är vi igång, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, som har ett internt mål att antalet kvinnliga medlemmar ska öka från knappa en procent till minst fem procent år 2018.

Under workshopen varvades föreläsningar och grupparbeten med skratt och aha-upplevelser.

Jan Bylund, komiker och moderator under dagen, konstaterade att det är väldigt tacksamt att driva med fördomar när man ska vara rolig. Genom att vända på steken inser man hur absurd en fördom kan vara. ”Behövs verkligen männen i byggbranschen?”

Babben Larsson, en av inspiratörerna och föreläsarna, berättade att hon haft 23 olika yrken i sitt liv (bland annat byggstäderska), och att hon jobbat i många mansdominerade branscher, varav komikerbranschen är en.

Hon menade att kvinnor måste bevisa mer, att de testas i smyg och ibland inte ens blir sedda – eller blir tagna för praktikanter. Men arbetsmarknaden kan förändras.

– Det finns många yrken där kvinnor inte ansetts duga, men där de i dag är i majoritet. Jag tänker på lärare och läkare. Tidigare har det också varit otänkbart för kvinnor att jobba som till exempel präster, militärer och lastbilschaufförer. Men det är det inte idag.

Argumentet att kvinnor inte skulle orka jobba som byggnadsarbetare för att det är för tungt köper hon inte. Själv har hon erfarenhet från både slakteri och restaurang, där tunga lyft är vardag.

– Männen orkar inte heller! Det finnas massor av manliga yrkesarbetare som blir utslitna i förtid. Machkulturen gör att de ofta tar i lite för mycket, sa Babben samtidigt som hon beklagade sig över en arbetsskada hon fått under en brottningsmatch med Martin Liedberg.

Edna Eriksson, föreläsare och workshopledare, menade att det är viktigt att människor blir bedömda utifrån vad de gör, inte vilka de är.

– Vad du är, är inte samma sak som vem du är eller vad du kan.

Bland deltagarna runt borden fördes diskussioner i ämnet mångfald. Ett av grupparbetena handlade om att skapa sin drömlöpsedel.

– Det känns viktigt att göra detta tillsammans. Mångfald är ett ämne som intresserar mig eftersom det berör mig i mitt dagliga arbete, säger Fredrik Asklund, vd för Erlandsson Bygg Mitt.

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna, hoppas att de kreativa samtalen fortsätter ute på arbetsplatserna.
 
– Det har varit en bra blandning av folk här, jag har träffat både plåtslagare och vd:ar. Jag hoppas att de tar med sig de goda samtalen vi har haft till sina arbetsplatser. Genom att diskutera värderinger i allmänhet kommer allt att landa på bordet så småningom och vi når ut bredare, även om vi i den här kampanjen har fokus på manligt och kvinnligt.

Turnén rullar nu vidare, först till Göteborg och nästa år besöker man Örebro, Malmö, Växjö och Umeå.