Nyheter

Plasta in fönstret – och spar slantar

Sätt plastskiva i fönstret — spara energi och minska bullret. En busenkel metod att spara energi är att montera en tunn plastskiva mellan rutorna i ett vanligt fönster.

Som bonus minskas bullret utifrån. Och inbrottstjuven som tänker forcera fönstret står inför en svårare utmaning.

Det är företaget Stocksundet Byggsystem som lanserar den millimeter tunna skivan av seg och stark karbonatplast som enligt företaget dessutom är klar som glas. Speciella distanslister medföljer.

Det enkla byggsystemet är till för villaägaren som, utan att vara särskilt begåvad i hemmapuleri, ska kunna klara monteringen mellan de två rutorna i köks- och rumsfönstren, altan- och källarfönstren.

– Alla har inte råd med omfattande metoder som bergvärme och fönsterbyten. Vi menar det behövs kostnadseffektiva metoder som plastskiva, säger Stefan Tell, vd på Stocksundets Byggsystem i ett pressmeddelande.

Att utrusta fönstren i normalstor villa kostar ”några få tusenlappar” och återbetalar sig ”med råge” redan andra året efter om man har något av de vanliga uppvärmningssystem som de flesta äldre villor utrustats med.

– Så billigt att det blir pengar över till mera omfattande energiinvesteringar, som att tilläggsisolera vinden eller konvertera pannan så att den kan eldas med pellets.

Karbonatplast har bra bullerdämpande egenskaper och är så starkt det brukar användas i säkerhetsfönster på exempelvis växlingskontor och hos juvelerare. Fast då är skivan betydligt tjockare än en millimeter.