Nyheter

Prinsessdröm i rosa

Vad är väl en bal på slottet? Alldeles rosa, om du frågar Utopia Arkitekter som ritat ett nytt slott till Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Det är inte direkt diskret, det nya slottet som Utopia Arkitekter presenterade i det senaste numret av arkitekturtidskriften Rum. Ett rosa träslott på en ny ö bredvid Gamla Stan i Stockholm.

— Vi valde rosa eftersom det är en färg som många byggnader har i Stockholm. Sedan valde vi att rita ett träslott eftersom det är ett svenskt material. Vi blinkar bakåt och blickar samtidigt framåt, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Förslaget har kommit till efter att tidningen Rum bett tre unga arkitektbyråer ge förslag på hur ett modernt svenskt slott kan se ut. Dagens kungahus har annars en låg profil inom arkitekturen, påstås det i tidningen.

Vad har monarkin för inflytande över dagens arkitektur?

— Inget inflytande alls i dagsläget. Det har ju inte byggts slott på länge och byggnaderna har ett formspråk som definieras som gammalt. Historiskt sett har annars monarker velat manifestera sin makt genom slotten de bor i. En utmaning har därför varit att bygga ett samtida slott. Och att fundera på vad det är som gör en byggnad till ett slott.

Och vad är det som gör en byggnad till ett slott?

— Enligt Hovet så är det en byggnad som det bor en kunglighet i den. Men ska man i så fall definiera ett radhus som ett slott om de bosätter sig där? Ett slott ska nog manifestera någonting annat också. Ett ställningstagande, säger Emma Jonsteg.

Det rosa slottet byggs i förslaget på en helt ny ö som anläggs bredvid Gamla Stan i Stockholm.

— Från ön ska det gå broar till Gamla Stan och Skeppsholmen. Platsen och utformningen gör att byggnaden inte får någon baksida och blir väl synligt. Dagens kungahus har ju som uppgift att marknadsföra Sverige. Det här är förslaget ska ses som just en del av den uppgiften, säger hon.

Tänker ni er alltså att Victoria ska bo i slottet?

— Absolut. Byggnaden får både offentliga och privata ytor.

Slutligen, hur troligt är det att bygget blir av, tror du?

— Ja, vad tror du? Jag skulle så klart vilja säga att det kommer att bli av men det blir nog tyvärr inte så, ha ha.

De övriga två förslagen i Rums förfrågan om hur ett modernt slott kan se ut, kommer från Magnus Larsson och Alex Kaiser, samt Nina Taghavi.