Nyheter

Professorn: Bygg fler billiga småhus

Flerbostadshus är både dyrare att bygga och drar mer energi än småhus. Ändå byggs det flest flerbostadshus.- Jag blir chockad över att man inte bygger mer billiga småhus, säger professor Christer Harrysson.

Under flera år har Christer Harrysson, professor i byggteknik vid Örebro universitet, propagerat för att gruppbyggda småhus blir billigare och energisnålare än flerbostadshus.

– Offentlig statistik visar att flerbostadshus kostar ungefär 20 procent mer per kvadratmeter boyta att bygga än det gruppbyggda småhuset, säger Christer Harrysson. Han tror att förklaringen är att gemensamma ytor, till exempel trapphus, är större i flerbostadshus samt att höga hus med tunga byggsystem kräver stora konstruktioner.

En annan förklaring är att det ställs högre krav på brandskydd och bullerdämpning i flerbostadshus.

Enligt Christer Harrysson är energianvändningen i flerbostadshus ungefär 50 procent högre per kvadratmeter boyta än i småhus.

Det visar till exempel en granskning han har gjort av tio undersökningar som avser total energianvändning. Förklaringen tror han är att flerbostadshus ofta har kollektiv mätning på energiförbrukning.

– I en lägenhet är du inte lika intresserad av att spara energi om grannarna öppnar fönster och duschar hela tiden, säger Christer Harrysson.

Gensvaret på Christer Harryssons budskap har varit skralt. Och det som byggs mest i Sverige är flerbostadshus. Enligt SCB byggdes 137 205 bostäder i flerbostadshus mellan 1998 och 2008, medan det endast byggdes 95 019 småhus under samma tid.

Christer Harrysson tror att det beror på att byggbolagen tjänar mer på att bygga flerbostadshus än på småhus. Dessutom tror han att det finns en politisk orsak.

– Som socialist vill man att alla ska bo i en tvårummare och vara bidragstagare. Villaägaren är liksom företagaren en besvärlig person med egen vilja och egen plånbok.

– Jag hade förhoppningar om att en borgerlig regering skulle ändra på det här, men jag kan inte se något sådant, säger Christer Harrysson. Men den kritiken vill inte socialdemokraternas Carina Moberg, riksdagsledamot och ordförande i civil-utskottet, kännas vid.

– Socialdemokraterna vill att det ska råda så kallad neutralitet mellan boendeformerna. Staten ska inte gynna någon boendeform framför någon annan, utan det är bostadskonsumenternas önskemål som ska styra. Det har under decennier varit socialdemokratisk politik och det gäller också i dag. I dag är hyresrätten missgynnad och därför vill vi ha ett investeringsstöd där, säger Carina Moberg.

Christer Harrysson anser att fler småhus främst bör byggas i mindre städer och på landsbygden.