Nyheter

Räddningsledaren:<br/> ”Platsen var instabil”

Ungefär 15 minuter efter larmet kom räddningsledare Sten Thörnvik till olycksplatsen. – Det var en ovanlig och knivig historia, minns han.

På vägen till Kista Galleria fick Sten Thörnvik först veta att en gångbro hade rasat.

– Sen fick jag lite mer information och fick beskedet att det skulle finnas personer under, berättar han.

När han kom till platsen hade man redan konstaterat att en montör var avliden. Sjukvårdare höll på att arbeta med den skadade montören och brandmän från Kista brandstation höll på att ta loss bilisten som hade hamnat under betongblocken.

– Ett av problemen var att hela platsen var instabil. Det fanns krokiga metallpelare och vi hade inte koll på rasrisken, säger Sten Thörnvik.

Dessutom hängde en betongplatta kvar i lyftkranen. Sten Thörnvik trodde först att raset hade orsakats av att lyftkranen hade tappat en betongplatta och var rädd att den andra skulle ramla ner.

– Plattan var 10-15 meter lång och en meter bred och hängde i princip över där de jobbade, säger Sten Thörnvik.

Tre brandstationer deltog i räddningsarbetet.

– Det var en komplicerad olycka. Det är rätt sällan det händer sådana här saker. Jag har jobbat i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Vi hade dålig kontroll på området och riskerna för den egna personalen, säger Sten Thörnvik.

Många byggnadsarbetare ville hjälpa till, men räddningstjänsten motade bort alla människor från olycksplatsen som inte hörde till räddningspersonalen.

Vid tiden för olyckan hade räddningstjänsten nyligen fått en särskild utrustning för rasolyckor, en container med hydraulverktyg och pallningsvirke. Containern kördes ut till olycksplatsen men användes inte.

– Nu används olyckan som ett scenario vid utbildning på den utrustningen, säger Sten Thörnvik.

Att nu en person och ett företag har fällts för olyckan tycker Sten Thörnvik är oroväckande.

– Det gäller att hitta system som gör det säkrare. Att sätta dit en person ger inga långvariga effekter, säger han.