Nyheter

Rekordhögt vite för livsfarlig byggplats

Takarbete utan fallskydd förbjuds med ett rekordstort vite. Det är Arbetsmiljöverket i Göteborg som tröttnat på ett byggföretag i Partille, skriver Arbetarskydd.

Varje vecka får byggföretag runt om i landet ett papper från Arbetsmiljöverket där det står att arbete på en höjd över två meter förbjuds om fallskydd saknas. Normalt brukar det kosta 25 000 eller 50 000 kronor att bryta mot förbudet.

Roger Simu, jurist och tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg, drämde till med 200 000 kronor. Det är det högsta vitet som rör fallskydd någonsin.
— De bröt mot det första vitesförbudet. Vi utfärdar därför ett nytt, och höjer vitesbeloppet, säger Roger Simu till Arbetarskydd.

Inspektören Anders Foss, som var på byggarbetsplatsen och såg riskerna med egna ögon, tycker att det höga vitesbeloppet är befogat.
— Jag fick en påringning före jul av det regionala skyddsombudet som åkt förbi arbetsplatsen. Folk lade tak sex, sju meter ovanför marken utan skyddsutrustning.

Anders Foss mejlar över en bild till Arbetarskydd. En lång smal planka ligger snett över bjälklaget. Det är drygt sex meter ner till marken. Där gick byggjobbare, utan något som helst skydd, inte ens hjälm, berättar inspektören.

Effektiv Bygg i Partille heter bolaget. Medarbetarna liksom cheferna kommer från Polen och Ryssland.
— Vi har färdigskrivna förbud på ryska och polska då de inte, som i det här fallet, pratar engelska eller svenska, säger Anders Foss.

— Vi förde en dialog med beställaren som kan lite svenska. De förstod vitsen med fallskydd, men det är ett annat risktänkande i Polen. Fast svenskar är inte bättre. Nyss lade vi en mängd förbud på svenska villabyggare som struntade i fallskydd.

Arbetsmiljöverket kämpar på med sina fallskyddsförbud, vilket väcker en del irritation och ilska hos villabyggare och andra som jobbar på halvhöga höjder. Roger Simu konstaterar dock att fallolyckor är den enskilda olycksfallstypen som ger flest dödsfall.

Om det blir straff eller vite beror på var i landet byggarbetsplatsen ligger. Göteborg kör med vite, vilket Roger Simu anser vara effektivast. Luleå kör med straff enligt arbetsmiljölagen. Då är det tingsrätten i stället för länsrätten som prövar brottet.

Olika distrikt är också olika tuffa. Det ser inte Roger Simu som ett problem.
— Effekterna är ändå att man får ut en kunskap i byggsektorn att vi på verket ser allvarligt på de här situationerna. Det i sin tur leder förhoppningsvis till att folk och företag använder sig av fallskyddsutrustning.

Men Roger Simu är inte riktigt nöjd med resultatet av verkets ansträngningar:
— Jag skulle personligen gärna se en sanktionsavgift, såsom vid asbestrivning och besiktning av tryckkärl. Det hade varit ett mycket effektivare sätt att komma åt det hela.

Elinor Torp / Arbetarskydd

Arbetarskydds hemsida