Nyheter

Renägare stoppar bygge<br/> av 460 vindkraftverk

För en månad sedan var alla tillstånd för SCA:s och Statkrafts sex stora vindkraftsparker i Jämtland och Västernorrland klara. Sedan kom överklagandena från fågelskådare, renägare och kommuner.

– Överklagandena handlar om effekter på renbete, djurliv och närmiljö, samt de varselljus för flyget som måste finnas i toppen av höga vindkraftverk, säger Åke Westberg, projektchef på SCA, i ett pressmeddelande på torsdagen.

För det svenska skogsbolaget SCA och det norska energibolaget Statkraft kom överklagandena som en kalldusch.

Den 3 december fick vindkraftparken Stamåsen sitt tillstånd, den 22 december fick Mörttjärnberget och Björkhöjden tillstånd och de 19 januari i år lämnade Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland tillstånd för Ögonfägnaden, Bodhögarna och Raftsjöhöjden.

Allt var klart för att dra igång den största vindkraftsutbyggnaden i Sverige någonsin med 460 stycken 2,3 MW vindkraftverk som tillsammans skulle ge en elproduktion på 2,4 TWh, lika mycket som all vindkraft som finns i Sverige i dag.

Men innan besluten vunnit laga kraft överklagades de till Miljödomstolen av samebyarna i området, ornitologiska föreningar och två av de berörda kommunerna – Ragunda och Strömsund.

Samebyarna har en lång protestlista och har kopplat in advokater medan kommunerna bara har haft frågor om varselljusen.

Nu blir projektet upp till ett år försenat.

– Det är olyckligt att vi inte kan komma igång med vindkraftsprojektet nu vid en tidpunkt under lågkonjunktur när arbetstillfällen skulle vara välkomna, säger Bengt Vernmark, vd i Statkraft Vind Sverige, i pressmeddelandet.

Miljödomstolen har normalt handläggningstider på 6-12 månader. Om SCA och Statkraft får sina planer godkända kan bygget börja våren 2011 och de första verken stå klara under 2012.

Planerna på vindkraftsparkerna i de jämtländska och västernorrländska skogarna presenterades i september 2007.

I höstas gjorde Statkraft en motsvarande affär med skogbolaget Södra Skogsägarna.

Statkraft har köpt 90 procent i bolaget Södra Vindkraft AB som har färdiga planer på 300 vindkraftverk i de småländska skogarna med en sammanlagd elproduktion på 1,6 TWh årligen.

Men hela satsningen har försenats på grund av överklaganden.

– Det står helt stilla. Allt har fastnat i överklagandeprocessen . Nu hoppas vi att det lossnar med Statkrafts hjälp, sa Södras koncernchef Leif Brodén till Ny Teknik den 27 augusti förra året.