Nyheter

Så blir framtidens bostadsmarknad

Samhällsbyggnadsdagarnas VD-panel spanade på framtidens boenden. Fredrik Lidjan, vd Magnolia Bostad, Johan Skoglund, vd JM, Anette Frumerie, vd Besqab, Jan-Erik Höjvall, vd Amasten Fastighets AB, Max Barclay, vd Newsec.

Mer ägarlägenheter och kollektivboenden, fler lägenheter för resurssvaga och effektiva bostäder nära kollektivtrafik.
Så ser framtidens bostadsmarknad ut enligt VD:arna på flera av de stora bostadsbolagen.
 

Hur mår bostadsmarknaden och vad tror ni om framtiden? De frågorna ställdes till de medverkande i VD-panelen under Samhällsbyggnadsdagarna i Stockholm.

Nuläget är inte alltför uppåt enligt paneldeltagarna.

– Bostadsmarknaden mår dåligt. Det har kommit nya regler, som amorteringskravet. Investeringsbidraget är ett lotteri där vi får se vilka som vinner i vår och vi har bostadsbrist i landet som vi inte kommer hinna bygga ikapp, säger Jan-Erik Höjvall, vd Amasten Fastighets AB.

Anette Frumeri, vd Besqab, ser dock en ljusning.

–Marknaden börjar pigga på sig, i alla fall i Stockholm och Uppsala där vi startat flera projekt.

När panelen fick chans att framtidsspana nämndes bland annat allt från tron på fler kollektivboenden och ägarlägenheter, mindre och billigare lägenheter, mer fokus på hållbarhet och en ”Greta-effekt”, till önskemål om en reviderad överklagandeprocess och slopat amorteringskrav för ungdomar.

– Jag hoppas att vi lärt oss något av överproduktionen av lyxlägenheter i Stockholm och istället lyssnar mer på slutkunden, säger Max Barclay, vd Newsec.

Urbaniseringen kommer att fortsätta i hela världen, spår Johan Skoglund. För att möta inflyttningen till städerna krävs ett nytänkande.

– Idag har vi ingen befolkningstillväxt i Stockholm på grund av att det är för dyrt att bo här. Vi måste bli duktigare på att producera rätt bostäder. I framtiden kommer bostadsytan kommer att minska i storstäderna, där många vill bo. I Tokyo är snittet på en lägenhet 50 kvadratmeter. Fler kommer att välja bort bilen i staden så det kommer att byggas mer bostäder med närhet till kollektivtrafik, säger Johan Skoglund.

– Fler effektiva lägenheter i kollektivnära lägen. Jag tror också på mer gemensamma utrymmen som växthus, odlingslotter och gym, säger Anette Frumerie.

Finland och Norge nämndes som inspirationsländer. Finland för en fungerande hyresmarknad och Norge för sin lösning på bosparande för unga.

–I Finland gör man sin bostadsresa åt rätt håll, man börjar med en hyresrätt och slutar med en bostadsrätt eller villa. Här i Sverige gör vi tvärtom, säger Max Barclay.

Att bankerna kommer att bli ännu mer restriktiva med utlåning innebär att bostadsbolagen måste klara finansieringen för sina projekt själva.

– Men vi ser också ett ökat intresse från utländska företag att investera i Sverige, konstaterar Jan-Erik Höjvall.

Kanske är Geely och Google de nya bostadsutvecklarna?

Fredrik Lidjan, vd Magnolia Bostad, hoppas på förändringar vad vad gäller lagar och regler.
 – Jag hoppas få se en revidering av överklagandeprocessen som förlänger våra projekt med flera år och kostar mycket pengar.
När panelen fick frågan vilka geografiska områden som är attraktiva i Sverige om fem år så varierade svaren från norr till söder. Umeå, Höga kusten, Vaxholm, Tungelsta, Kävlinge, Kungsbacka och Malmö med Öresundsregionen var några av deras stalltips på var man ska investera i mark framöver.