Nyheter

Så här kan Max IV se ut

Förverkligandet av nya forskningsanläggningen Max IV närmar sig. Under tisdagen presenterades arkitekternas förslag på den framtida utformningen av anläggningen.

Det är fyra internationellt kända arkitektkontor som bjudits in för att ge sina förslag på utformningen av byggnaderna och det omkringliggande landskapet.

De fyra kontoren är:

– Grimshaw i samarbete med Tengbom och GBL.

– Snøhetta.

– 3xn i samarbete med Jeppe Aagaard Andersen.

– FOJAB arkitekter i samarbete med Li Xinggang.

Bedömningen av de fyra förslagen kommer att gå snabbt.

— Vi räknar med att ha valt bidrag i slutet av oktober. Men sedan kommer vi inte köpa ett förslag rakt av utan det blir ytterligare diskussioner om den slutliga utformningen, säger Lars Lavesson, projektansvarig på Lunds universitet.

Redan i våras blev det klart att Peab och Wihlborgs tillsammans ska uppföra, äga och förvalta Max IV. De har för ändamålet bildat bolaget Fastighets AB ML4. Lunds universitet ska sedan hyra lokalerna. En fullskalig byggstart sker under våren 2011. Forskningsanläggningen kan då stå klar 2014.

— Vi räknar med att själva byggkostnaden ska hamna under miljardstrecket. Men tar man med all teknik som ska köpas in de kommande åren kommer notan för allt att hamna på cirka tre miljarder kronor, säger Lars Lavesson.