Nyheter

”Så osannolikt att det knappt har hänt”

I onsdags inleddes slutpläderingarna i rättegången om Kistaraset i Solna tingsrätt. Åklagaren liknade olyckan och rättegången vid Tage Danielssons sketch om kärnkraftsolyckan i Harrisburg.

Olyckan vid byggarbetsplatsen vid Kista Galleria i somras dödade en montör och skadade två personer svårt. Tre personer står nu åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada. En person är åtalad för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

När åklagare Leif Johansson höll sin slutplädering under onsdagen liknade han olyckan och rättegången vid Tage Danielssons sketch om kärnkraftsolyckan i Harrisburg.

– Det är så osannolikt så det har knappt hänt. Det är ömsesidiga beskyllningar från olika håll och man flyttar raskt vidare till nästa person i kedjan, sa Leif Johansson.

Yrkar på fängelse

Åklagaren yrkade på fängelsestraff för den 34-åriga konstruktören, men öppnade samtidigt för att samhälltjänst kan vara en lämplig påföljd. För de övriga tre yrkade åklagaren på villkorlig dom och böter.

Åklagaren har även yrkat att de tre inblandade företagen, Cremona, Ruukki och Forsen Projekt, ska betala miljonbelopp i företagsbot.

Ombuden för de åtalade personerna och företagen ska fortsätta sina slutpläderingar under fredagen, som väntas bli rättegångens sista dag.