Nyheter

Så ska Skanska bygga grönare

Grönt byggande är mer än en försöksverksamhet. Det anser Skanska som nu startar enheten Skanska Green Business. Cecilia Fasth leder arbetet från Stockholm med medarbetare runt om i Skanskas verksamheter i Europa och USA.

Byggbolaget ser det som nästa steg i satsningen på att bygga mer miljövänligt.

— Vi bygger redan mycket energisnålare idag än för några år sedan, utan att det blir dyrare i längden. Samtidigt sker en snabb utveckling mot miljömärkning av byggnader, t ex genom det internationella Leed-systemet, säger Cecilia Fasth, som nu får titeln Green Business Officer (GBO).

Den globala enheten har till uppgift att stödja koncernens verksamheter i att snabbt sprida och kommersialisera teknik, lösningar och affärsmodeller för grönt byggande.

De ska kartlägga och utveckla olika lösningar, metoder och pilotprojekt för att skapa byggnader som är energieffektiva och som har låg miljöpåverkan.

—Vi ser att grönt byggande börjar bli en mogen produkt. Idag finns den teknik och den kompetens som behövs för att bygga energieffektivt och miljöriktigt i större skala, och det är också en god affär ekonomiskt. Därför är det rätt tid att agera nu, säger Johan Karlström, vd och koncernchef i Skanska.