Nyheter

Så ska vårflodens framfart hejdas

Vattennivåerna har börjat stiga när vinterns rekordsnö nu smälter undan i södra Sverige. Ett antal tillverkare av vattenbarriärer tävlar om att få hejda översvämningar.

Den hotande vårfloden betyder klirr i kassan för företag som säljer skydd mot vattenmassorna.

Den gemensamma nämnaren för bolagen Quick Water Wall, Geodesign och Aquafence är att de erbjuder tillfälliga barriärskydd som snabbt kan monteras. Efter översvämningen kan skydden packas ihop och användas igen om vattnet stiger.

Men de har alla olika patenterade tekniker för att lösa uppgiften:

Quick Water Wall, QWW, i skånska Grevie ingick häromveckan ett säkerhetsavtal med Båstad kommun, som ger kommunen 400 meter vall.

Än så länge ligger företagets konstruktion av plastmaterial och glas-fiber ihoprullad i kompakta paket. Om en översvämning hotar rullas de ut, och vatten börjar rinna in i håligheter. Då reser sig en vägg automatiskt och bildar en vall.

– Dämman kan användas på en rad olika underlag och är väldigt enkel att montera. Ett par personer klarar ungefär 100 meter i timmen, säger Kristofer Bergvall, marknadschef på QWW.

Geodesign i Linköping fick sitt svenska genombrott vid översvämningarna i Arvika år 2000.

I dag har företaget totalt sålt 33 kilometer barriärskydd.

De flesta kunderna finns utomlands och tekniken bidrog till att skydda franska staden Caen vid det kraftiga ovädret i februari.

– Flera kommuner vill veta hur våra barriärer fungerar, vad vi har i lager och vad det kostar, säger Sten-Magnus Kullberg, vd på Geodesign.

Företagets konstruktion består av ett plåtstöd förstärkt med tvärstag.

Sedan lägger man på vanliga lastpallar eller skivor av plywood eller aluminium, varpå ”staketet” täcks med en plastpresenning. En stadig kätting tynger ner konstruktionen innan vattnet runnit till.

Aquafence har flera installationer i bland annat Norge och USA. Nu hoppas det norska företaget få sin första svenska order.

– Vi har ett antal offerter ute både hos företag och offentlig förvaltning, säger Günter Villman, vd på Aquafences Stockholmskontor.

Barriären består av platta element som fästs med skruvar i underlaget. Sedan viker man upp en vattentät plywoodskiva som håller vattenmassorna stången.

Företaget samarbetar med saneringsföretaget Skadeservice, som har lager av skydd vid fyra depåer runt om i landet.

Skyddsvallar

Sandsäckar

Fyll säckar med sand och stapla dem på varandra. Ett vanligt men arbetskrävande sätt att skapa skyddsvallar. Använd säckar av olika storlek så blir det lättare att skapa önskad form på vallen. Tips: Fyll inte säckarna om du vill ha en tät barriär.

Jordvallar

Skyffla upp en rejäl vall av jord, exempelvis morän. Stenar och presenningar ger skydd mot erosion.

Tubvallar

Att skapa en barriär med hjälp av luftfyllda tuber i förstärkt pvc går relativt snabbt. En plastkappa tätar mot marken samtidigt som vattnets tryck mot kappan håller tuben på plats. Metoden ger relativt små skador på marken.