Nyheter

Så vill vi att en bra <br/> byggchef ska vara

Byggvärlden pratade med arbetsledare, fackrepresentanter, snickare, företagsledare, grävmaskinister och många fler för att få svar på frågan ”Hur ska en bra byggchef vara?” Så här svarade de.

Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads i Göteborg:

— Jag tror att en bra chef i dag behöver ta vara på kompetensen som finns hos yrkesarbetarna, våga lyssna på dem och släppa in duktiga yrkesmän tidigt i processen. Och för att höja kvaliteten och effektiviteten i byggprocessen behöver man gå ifrån att sälja ut jobbet till underentreprenörer. Det behövs lite nytänk för att få bättre kontroll på hela produktionsprocessen.

Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud för Byggnads i Stockholm:

— En bra platschef ska vara påläst och ha kunskap om de lagar vi lever under. Han ska vara en lagspelare och förstå sig på människor och vara lyhörd mot alla individer. Och så ska ha han ha en god planeringsförmåga.

Patricia Sjöstrand, arbetsledare på Byggmästar’n i Skåne:

– Det är olika kvaliteter. En platschef måste vara väldigt lyhörd, men samtidigt bestämd och också ha en stor respekt för kunskaperna hos olika yrkesområden. En bra avdelningschef tror jag ska kunna ta olika typer av människor.

Lars Larsson, platschef på Åhlin & Ekeroth:

— Han ska vara sträng men rättvis och ge klara besked samtidigt som han ska kunna ta del av omgivningens kunskap, exempelvis från yrkesarbetarna, och plocka fram en arbetsplan där han har beaktat kunskapen runt omkring.

Henrik Eriksson, traktorförare på PVT Resurs:

– Det är bra om byggchefen är medveten om vad som händer på arbetsplatsen, och inte bara sitter inne på kontoret.

Hans Qvarnström, projektchef på NCC:

— Tydlighet är något jag vurmar för. Man ska kunna förklara hur man tänker och motivera så långt det går. Sen ska man kunna delegera och lita på sin omgivning. Och humor betyder mycket för mig, att vi faktiskt har roligt. Man kan avväpna jobbiga situationer med lite humor.

Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar’n i Skåne:

— En bra byggchef ska vara en duktig samordnare, en kommunikatör, kunna skapa teamkänsla och släppa fram teamet, samt vara affärsmässig och brinna för lönsamhet.

Kjell Jansson, vd på Besqab:

— Jag tycker inte att det finns ett enda recept på en bra byggchef. Det finns vissa grundläggande ledaregenskaper, att man ska vara en modern ledare och kunna stödja sina medarbetare och ha en social förmåga gentemot kunder, men det gäller oavsett bransch. Jag vill uppmuntra till en mer diversifierad definition på en byggchef, det skulle vara befriande att få en bredare rekryteringsbas för chefer.

Anders Bysell, arbetschef på Peab:

— En god lagspelare. Man ska skapa förutsättningar för alla inblandade, alla ska ha uppgifter och besked så att de vet vad de ska göra, och det gäller alla från kunder till leverantörer.

Jessica Löfström, vd på bemanningsföretaget Expandera Mera:

— En bra byggchef är en person som är en bra ledare, som jobbar mycket med ledarskapet, och som naturligtvis har ordning och reda på ekonomin och alla regler som finns. Och det är också en person som inte anlitar oseriösa företag.

Mikael Svanberg, platschef på Nåiden Bygg:

— Han ska vara saklig och uttrycka sig väl med kollegerna. Han ska ha ett gott samarbete med dem som ska producera och vara intresserad av processen. Och engagera sig ute på golvet.

Lena Lundström, chef för Sveriges Byggindustrier i Linköping:

– Man måste våga vara tydlig, ärlig och lyhörd. Och en byggchef tror jag har en stor fördel om han eller hon också har en ödmjukhet inför hantverket, och inte bara säger hur man ska göra utan varför också.

Rikard Arnell, beräkningsingenjör/konstruktör, WSP:

—Som en bra chef på de flesta ställen; lyssnar på medarbetarna men kan också fatta egna beslut. Har koll och vet vad alla gör. Vet om konflikter och kan hantera dem.

Lise Langseth, vd Betongvaruindustrin och Svenska Fabriksbetongföreningen:

—En team leader som ser till att laget fun-gerar. Är lyhörd, entusiasmerande, ser till varje individ och att alla är delaktiga, är prestigelös och nytänkande.

Klas Karlsson, vd rekryteringsföretaget Talentia:

—En som förstår kundens behov på lång sikt, och inte väljer snabba, kortsiktiga lösningar. Personen bör också vara en god ledare, ett föredöme i moral och etik när det gäller att göra affärer och att leda projekt och personal.

Anders Bådholm, avdelningschef på AF Bygg Göteborg:

— Rakryggad, ärlig och ordningssam. En bra byggchef ska tala om när han är nöjd och våga tala om när han inte är nöjd. De som inte är duktiga ska få en chans att utvecklas.

Daniel Rydestedt, betongarbetare på Peab:

— Att lyssna på oss slitgubbar, det tycker jag är viktigt. Han ska vara insatt och veta vad som händer, och vara ute mycket på bygget.

Viktor Grossman, snickarlärling hos Peab:

— Han ska ha koll, och ska veta hur man ska utföra saker. Och han ska ha jobbat som byggare innan.

Rolf Snäcke, snickare och lagbas på Peab:

— Man ska vara lyhörd och ta initiativ, vara förutseende, helst ligga två veckor framför. Och det behövs bättre kommunikation mellan tjänstemän och yrkesarbetare.

Erik Westman, projektchef på Peab:

— Man måste mata alla hungriga medspelare för att det ska fungera. Man kan inte stoppa in vem som helst i den här processen. Man måste vara ganska bred inom alla områden och man måste kunna hantera personal. Det är nog det viktigaste, för får du en motsträvare så spricker kedjan.

Charlott Malmborg, kvalitets- och miljöchef på Byggmästar’n i Skåne:

— Jag tycker att en bra byggchef ska vara lyhörd, bra på att kommunicera, målmedveten och kunna fatta snabba beslut. Man måste också ha mycket kunskaper, men det är viktigt att kunna lyssna på medarbetarna och våga be om hjälp om det behövs.

Niclas Brantingson, informationschef på Peab:

— Kunskapsbredden är väldigt viktig att ha. Man ska kunna hålla många bollar i luften och leda många människor.

Pontus Stålhandske, betongarbetare på Peab:

— Bra chefer ska vara bra på kommunikation, och visa att de finns där. De ska inte bara sitta och göra sitt.

Pi Dahlgren, grävmaskinist på WBM Hyrkranar:

— Peter Hultberg alla kategorier! Han är en skön kille. Han är bestämd, det ska inte vara något fjams.

Craig Welch, anläggare på Peab:

— Peter Hultberg är en bra chef, han vet vad han ska göra i själva byggprocessen, han frågar oss hur vi tänker och han förklarar.

Alf Magnusson, anläggare på Peab:

— Rätt så rak, men en bra kompis samtidigt. Och han ska vara kunnig, annars är det väl inget att ha.

Martin Lundgren, träarbetare på Peab:

— En bra byggchef ska vara engagerad för det första. Och drivande, och bra på kommunikation.

Thomas Nyström, träarbetare på Peab:

— Han ska kunna leda och fördela jobb, och det är bra om han informerar mycket och är bra på kommunikation.

Linn Runquist, arbetsledare på Byggmästar’n i Skåne:

— Det är viktigt att kunna delegera så att alla känner sig delaktiga. Och så måste man vara driftig och så ska man sprida god stämning.

Johan Rahkola, platschef på Nåiden Bygg:

— Engagerad, strukturerad och ha en positiv inställning. Och man måste vara stresstålig och kunna fatta snabba beslut.

Stefan Flörchinger, snickare på Peab:

— Han måste vara väldigt tydlig och rak. Och han får gärna vara lite social också, och vara ute och snurra på bygget.