Nyheter

Sabotage drabbar Peab

Inom 1,5 månad har Peab drabbats av fem stölder och skadegörelser vid ett och samma bygge. — Det här försenar oss och kostar så klart pengar, säger platschefen Andreas Johansson.

Det är Peabs arbete med en cykel- och gångväg i Jönköpings kommun som drabbats av de återkommande stölderna och skadegörelsen. Bland annat har en grävmaskin och en hjullastare fått sina fönster krossade och backkameror stulna. Det har varit inbrott i personalvagnarna och diesel har stulits.

— Senast nu i helgen grävde man upp en nedgrävd elkabel. Och natten mellan måndagen och tisdagen grävdes den elkabel som fanns kvar upp. Totalt rör det sig om cirka 200 meter som stulits, säger Andreas Johansson.

Peab har polisanmält alla händelser och tagit kopplat in ett bevakningsföretag.

Har ni tänkt använda övervakningskameror?

— Det rör sig om ett två kilometer långt arbete så det blir lite svårt. Bevakningsföretaget kommer istället att göra ronder på nätterna. Och så ska polisen ha extrakoll, säger han.

Andreas Johansson gissar att skadegörelsen och stölderna kostat företaget ungefär 50-100 000 kronor.

— Det kan också bli svårt att hinna klart arbetet i tid till januari, säger han.

Finns det några misstankar om vem som kan ha gjort detta?

— Nej, jag har ingen aning. Men polisen har sagt att det inte är första gången som liknande saker händer i området. Och så har de hittat fotavtryck som nu kollas upp. Det är en tennisdoja av något slag.

Bygget genomförs som en utförandeentreprenad på uppdrag av Jönköpings kommun.