Nyheter

Säkert projekt rullar vidare

För tredje året är Ramirent ute på turné i landet med sin specialbyggda trailer. I projektet Tryggare Byggare ger man både kunskap om de risker som byggarbete för med sig och hur man kan minimera dem. ”Vi trodde det bara skulle bli en säsong, men man ringer fortfarande och ber oss komma”, säger Tomas Larsson, kundcenterchef Gävle.

Byggvärlden träffade Tryggare Byggare när de landade i Ljusdal i samband med att XL-Bygg, som är ombud för Ramirent, invigde ett nytt varuhus.
Och det är just vid varuhus, större arbetsplatser och så vid de 80 olika kundcenter som Ramirent har runtom i landet som man vanligen hittar dem.

Syftet med turnén är utbildning om arbetsrisker i byggbranschen och hur man kan förebygga dessa genom användande av rätt sorts hjälpmedel, maskiner och skyddsutrustning.

Tomas Larsson visar vägen in i trailern.

Som besökare möts man av en kort filmvisning som förevisar de olika riskmoment man utsätts för på ett bygge; damm, buller, vibrationer, arbete på hög höjd, tungt arbete med mera. Vidare finns en upplevelsedel med pekskärmar som innehåller bland annat frågor och information om arbetsrisker samt metoder, verktyg och åtgärder.

– Vissa är väldigt medvetna men för många blir det faktiskt en aha-upplevelse. Exempelvis som när de får veta att en 85 kilo tung person som faller en våning väger hela 1.600 kilo när han landar.

– Eller att en säkerhetssele är en ofullständig lösning som endast innebär att man inte faller i marken.  Därefter har man 15-20 minuter på sig att komma ner innan blodtillförseln stryps. Och skulle man råka vara ensam..

Att mer information behövs förstår man när Tomas Larsson ger några exempel på statistik

– Under 2010 fick tio byggnadsarbetare sätta livet till på arbetet. Och så många som var fjärde byggnadsarbetare får någon form av arbetsskada – varje år!

Även maskiner och utrustning som ger god ergonomi och är bra ur skade- och sjukdomssynpunkt förevisas under turnén. Dessutom erbjuder Ramirent säkerhetsutbildningar exempelvis  i ställningsbyggande, liftar och säkerhet på väg.

– Vi har nu också TB-appen där man direkt kan få information, om man känner sig osäker på exempelvis hur utrustningen ska användas bäst och säkrast.

Vad beror det då på att det är så många olyckor i byggbranschen, okunskap, slarv, fel utrustning?
– En kombination skulle jag tro. Men det är nog när man tummar på regler och säkerhet som de flesta olyckorna sker.

När det gäller säkerhetstänket, märker ni några skillnader i olika åldersgrupper, typ av företag?

Ja, det märks ganska tydligt. Det finns en stor medvetenhet bland de yngre och nyutbildade som fått detta med sig från början. Jag upplever det som att det är sextiotalisterna och de som är äldre som inte är lika medvetna.

–  Generellt genas det nog mer på mindre företag. Tid och ekonomi är faktorer som påverkar och så förstås "jag ska bara.."

Kan det kanske också bero på att de mindre företagen ofta inte har någon som fokuserar på säkerhetsfrågor?
– Ja, så är det. Men när killarna nu får veta vilka skydd som finns så kan de ställa krav på rätt grejer!

Catharina Olsson-Lindh

[email protected]