Krönikor & Debatt

Sanningen om livet som byggchef

jeanet corvinius
Jeanet Corvinius, Byggchefernas ordförande. Foto: Byggcheferna

Hur är det att vara chef inom samhällsbyggnad? En viktig fråga som har minst 50 000 svar, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.

I Luleå finns en forskare som heter Jan Johansson. Han är professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, och han har upptäckt något konstigt: internationellt finns massor av forskning om hur byggbranschens arbetsmiljö påverkas av cheferna – men inte en enda studie om byggchefernas egna arbetsmiljöer. ”Trots att vi vet att det är en väldigt tuff situation de jobbar i”, som han har sagt. Därför leder han nu ett projekt som handlar just om detta.

Det här gör mig väldigt glad. Tanken är att projektet ska leda fram till konkreta rekommendationer om hur chefernas arbetsmiljö kan förbättras. Och det behövs.

För hur har vi det, egentligen? Hur är det att vara chef inom samhällsbyggnad? För egen del kan jag svara med många olika ord: spännande, roligt, kämpigt, utmanande, utvecklande, frustrerande, privilegierat… Det är helt enkelt en väldigt ansvarsfull roll, med ett väldigt komplext uppdrag – ofta med mycket stress och press. Varje dag ligger det på vårt bord att hantera stora budgetar och avtal, hålla kritiska tidplaner och forma sunda, säkra arbetsplatser för alla. Vilken sorts arbetsmiljö innebär det för oss själva?

Nyligen släppte Ledarna en rapport med titeln ”Att vara chef och ledare i bygg- och anläggningsbranschen”. Den bygger på en undersökning bland Byggchefernas medlemmar och kommer att användas i Jan Johanssons forskningsprojekt. När jag läste den slogs jag av hur positiv den var: till exempel svarar nio av tio personer att de upplever sitt arbete som meningsfullt. Åtta av tio skulle rekommendera branschen till andra. Sju av tio har sällan eller aldrig övervägt att lämna sitt chefsuppdrag. Det är ju ett fantastiskt betyg på vår bransch! Även om det ofta är slitsamt vill vi alltså stanna kvar och är stolta över att bidra till något viktigt. En svårslagen känsla i arbetslivet.

Men samtidigt: mer än hälften uppger att de inte kan lägga jobbtankarna åt sidan på sin lediga tid. Lika många känner att de inte har möjlighet till återhämtning efter arbetsintensiva perioder. Det är både alarmerande och sorgligt, för det är knappast någon nyhet. Den utmaningen har vi sett och försökt förändra i decennier.

Så, vad är slutsatsen? Hur är det att vara chef i vår bransch? Det enkla svaret är att det inte finns ett enkelt svar.

Inom samhällsbyggnad finns lite drygt 50 000 chefer – var och en med sina egna utmaningar, erfarenheter och tankar. I en ny intervjuserie på Instagram låter vi därför en person i taget ge sitt perspektiv. Det är inte ett forskningsprojekt på Jan Johanssons nivå, men kanske kan det ge lite inspiration, stöttning och igenkänning?

Du kan följa serien på instagram.com/byggcheferna.se – och hör gärna av dig om du själv vill ge en inblick i din vardag.

/Jeanet Corvinius
Ordförande, Byggcheferna