Nyheter

”Ser ut som en soptipp”

Mitt i Norrtälje står en övergiven byggarbetsplats. Anrika Stadshotellet skulle byggas om till bostadsrätter, men byggherren kom på obestånd och bygget stannade. <br></br> Nu hotas ett tiotal boende att förlora flera miljoner om även bostadsr

Stadt är en pampig byggnad mitt i Norrtälje. Ovanför entrén sitter en skylt som uppmanar torgflanörerna att boka rum på hotellet för gott.

Men bygget har kommit av sig. Arbetsplatsen är tyst och hammarslagen från intilliggande byggen låter nästan som ett hån. På den här sidan ån är det tomt på byggställningarna och byggmaterial ligger uppstaplat och väntar på att någon ska skaka fram pengar.

Sweden Properties, företaget som ligger bakom bygget, bjöd ut lägenheterna i Stadt till miljonbelopp. Flera köpare har redan flyttat in.

Men under våren fick Sweden Properties kassaproblem och dotterbolaget Torgholmen gick i konkurs. Då stannade bygget. Nu hotas även bostadsrättsföreningen som köpte fastigheten av Torgholmen, av konkurs. De har 80 miljoner i skulder till banken. Om föreningen går omkull riskerar lägenhetsköparna att förlora sina insatser.

Lars Nydahl är tillsatt som tillfällig ordförande av föreningens medlemmar och Danske Bank med uppgift att försöka rädda föreningen undan konkurs.

Norrtelje Tidning har skrivit artiklar som pekar ut männen bakom Sweden Properties och Torgholmen som tvivelaktiga affärsmän med flera fastighetsskandaler bakom sig.

När Byggvärlden besöker Norrtälje märks ilskan mot Sweden Properties. Många känner en oro för hur situationen ska lösas.
— Det ser ut som en soptipp här. Det har påverkat oss massor ekonomiskt. Vi hade räknat med att det skulle vara en engelsk park här vid vår uteservering, säger Camilla Kilburn, som driver Café Stadt.

Hon hyr lokalerna av bostadsrättsföreningen. Varje dag frågar gäster om caféet får vara kvar. Nu hoppas hon att byggarbetsplatsen blir en park till nästa sommarsäsong.

— Annars vet jag inte om jag kan vara kvar. Norrtälje är en sommarstad, det vi drar in på sommaren ska vi leva på under vintern. Jag klarar inte en sommar till som den här, säger hon.

Samtliga vi pratar med uttrycker en stor medkänsla för bostadsrättsköparna.
— Det är mest synd om de stackarna som har köpt, säger en man som vill vara anonym.

Det är ganska många äldre personer som har köpt lägenheter i Stadshotellet.
— Genomgående är det är mer eller mindre en ekonomisk katastrof för dem. De har i regel sålt sina hus för att flytta hit och känner sig grundlurade, berättar Lars Nydahl.

Han har lång erfarenhet av bostadsrättsföreningar på obestånd och är nu tillfälligt ordförande för Riddaren 1 med uppdraget att försöka rädda föreningen undan en konkurs.

Många affärsidkare drabbades av förseningar när renoveringen drog ut på tiden. Barnklädesaffären Boris Bus fick läggas i lager i tre veckor. Delägaren Lollo Albinsson fick beskedet om förseningen samma dag som hon skulle flytta in.

— Sweden Properties lovade att de skulle stå för flyttfirman, över 20 000 kronor, men det har de inte gjort. Det är bedrövligt, säger Lollo Albinsson.

Hela problemet med ombyggnaden uppstod för att bygget blev för dyrt, menar Lars Nydahl. Nu överväger han och företagsrekonstruktören att inte bygga de radhus som var planerade bakom Stadt. Tills vidare har föreningen avbrutit alla entreprenöravtal.

Christopher Sifvert, ordförande för Sweden Properties, säger att kostnaderna för bygget skenade och att företaget nu försöker hjälpa till att rädda bostadsrättsföreningen. Han känner sig smutskastad av Norrtelje Tidning.

Vad känner du för bostadsrättsköparna?

– Hur mycket ångest som helst. Vi skulle ju leverera ett färdigt hus och de tror jag är en skurk på grund av Norrtelje Tidning. Men jag ska försöka se till att det blir bra, säger han.

Varför tecknade ni ingen insatsgaranti?

– Vi var ett ganska stort, solitt bolag, vi tyckte det var tillräcklig säkerhet, säger han.

Lars Nydahl tycker att det står klart att Sweden Properties inte visste vad de gav sig in på.

— Det behövs mycket egna pengar under byggtiden. Min kardinalkritik handlar om att många entreprenörer inte förstår sig på bostadsrätter. Man tar på sig vansinnigt mycket mer ansvar än när man bygger hyresrätter. Man leker med andra människors pengar, säger han.

Lars Nydahl menar att Stadthärvan är ett exempel på att en ny bostadsrättskris är under uppsegling.
— Vi hade en i början av 1993 som hade precis samma orsaker; höga räntor, höga byggkostnader och vikande efterfrågan. Byggprojekt som inte är färdigställda där entreprenörerna är svaga ekonomiskt, de är krisprojekt allihopa, säger han.

Bakgrund till härvan kring Stadtbygget

Sweden Properties tecknade ingen insatsgaranti för att trygga köparnas insatser. Men dotterbolaget Torgholmen intygade, i den ekonomiska planen, att slutsumman för fastigheten och bygget inte skulle överstiga 148 miljoner kronor.
Men Torgholmen hade endast 100 000 kronor i eget kapital.

— Att man låter ett fullständigt värdelöst bolag intyga att beloppet är känt är ett kringgående av lagens andemening. Det är en ren parodi, säger Lars Nydahl, tillfällig ordförande i bostadsrättsföreningen.

En vecka efter att den ekonomiska planen registrerades hamnade Torgholmen på obestånd. I juni gick företaget i konkurs.

Två personer godkända av Boverket granskade den ekonomiska planen och intygade att allt stod rätt till. Det är Lars Nydahl mycket kritisk emot.

— Boverket måste ha kontroll på det här systemet och de här personerna, säger han.

Tre underentreprenörerhar stämt Sweden Properties, Torgholmen och bostadsrättsföreningen för uteblivna betalningar, sammanlagt över 1,5 miljoner kronor.