Nyheter

Sex döda på en vecka

Northvolt
Dödsolycka vid Northvolts anläggning i Skellefteå. Pressbild: Northvolt

Det har varit en svart vecka för byggbranschen. Hissolyckan i Sundbyberg och arbetsplatsolyckan vid Northvolts fabrik i Skellefteå har skördat sex byggarbetares liv.

Det är fortfarande mycket som är oklart vad gäller den tragiska hissolyckan i Sundbyberg i måndags då fem byggarbetare fick sätta livet till. Enligt uppgifter från hisstillverkaren Alimak finns en betydande avvikelse från installationsanvisningarna. Två av mastsektionerna har inte bultats ihop, hävdar man. Enligt uppgifter från Stockholms Byggsyndikat är det flera olika nationaliteter bland de förolyckade. En av dem är en svensk man från Sundsvallstrakten, övriga är från Ryssland, Ukraina och Afghanistan.

Vad gäller olyckan vid Northvolts fabrik i Skellefteå handlade det inledningsvis om två allvarligt skadade. Båda fick hamnade under ett ras och fick svåra krosskador. En av dem avled senare av skadorna var anställd av NCC.

– Vi är underentreprenörer till ett större projekt på Northvolt. Vi hade fem personer på plats som bygger ett betongfundament och i samband med att man monterade ett väderskydd inträffade den här olcykan. Det var två personer som skadades allvarligt och den ena av dem som avled var anställd av NCC. Vi är i kontakt med de anhöriga och satt samman ett kristeam som stöttar våra medarbetare på plats. Och vi har tillsatt en internutredning för att ta reda på vad som hänt. Det är allt vi kan säga just nu, säger Amelie Winberg, presschef på NCC Sverige.