Nyheter

Sextrakasserad av <br></br> Skanska-chef

Tafsande, sexuella anspelningar och krav på kramar. Så såg vardagen ut för en ung kvinna i byggbranschen. Två kvinnliga byggnadsarbetare har anmält Skanska till jämställdhetsombudsmannen efter att ha utsatts för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser

Den ena kvinnan, som är 24 år, beskriver i anmälan att arbetsmiljön präglades av sexsnack och anspelningar. En person krävde kramar i smyg från kvinnan varje dag. Vid flera tillfällen stoppade han handen innanför hennes byxa och smekte henne på vaden.

Kvinnan berättade för fackförbundet om kränkningarna, varpå hennes chef konfronterade henne öppet på arbetsplatsen och frågade varför hon har ringt facket. Chefen kom med sexuella anspelningar och sa att ”en viss del måste man tåla i byggsvängen.”

Efter förhandlingar med Skanska har kvinnan dragit tillbaka sin anmälan från JämO. Hon har bytt arbetsplats och tycker att det fungerar något bättre nu, även om hon trivs ”sådär” på jobbet.

— Det har alltid varit en viss jargong i den här branschen, det kan handla om allt ifrån sex till vad man har för almanackor på väggen i boden. Jag tycker inte att man ska välkomna in tjejer i en bransch som riskerar att bli trakasserade, säger hon.

Fortfarande mår hon väldigt dåligt.
— Det som jag trodde var min dröm, att lära mig det här yrket, är inte min dröm längre.

Den andra kvinnan, som är 22 år, beskriver i sin anmälan att hon råkade ut för två allvarliga olyckor utan att någon anmälan om tillbud gjordes. Den ena olyckan gav henne bestående men.

Senare varslades hon om uppsägning, enligt anmälan bland annat på grund av att hon var kvinna, inte tillräckligt stark och arbetsskadad. Skanska har sedermera dragit tillbaka sitt varsel mot henne.

En person på bygget utsatte kvinnan för sexuella trakasserier, både muntligen och via sms. Kvinnan har polisanmält mannen för sexuellt ofredande och enligt kvinnans mamma har mannen omplacerats av Skanska.

Även en person i arbetsledande person har kommit med sexuella anspelningar till kvinnan.
— Högsta ledningen vill ha in kvinnor i byggbranschen, men på mellannivå, där vill man inte. På arbetskamratnivå fungerar det relativt bra förutom rötäggen. Problemet är när folk i arbetsledande funktioner håller rötäggen om ryggen, säger kvinnans mamma.
Nu är 22-åringen sjukskriven för depression.

Lillevi Molin, personalchef på Skanska Sverige, vill inte kommentera de enskilda fallen men säger att utredningar har inletts.

På ett generellt plan säger Lillevi Molin att Skanska erbjuder hjälp och stöd till kvinnor som känner sig trakasserade. Det kan handla om hur arbetet organiseras, till exempel kan den som känner sig trakasserad få en handledare och erbjudas att byta arbetsplats. Den som utpekas som skyldig till trakasserier kan få varning eller bli uppsagd.

Hur kan det komma sig att kvinnor kränks på era arbetsplatser trots att ni jobbar med jämställdhetsplaner och rekryteringsmål?
— Det här kan vi jobba 110 procent på. Det får inte förekomma men ibland når vi inte ända fram, säger Lillevi Molin.

Hur ska ni se till att det inte händer igen?
— Vi jobbar kontinuerligt med frågan och har mycket åtgärder på gång. I alla interna utbildningar lägger vi in de här frågorna, säger Lillevi Molin.