Nyheter

Skanska bygger Säpos nya högkvarter

Huset ska ligga i området Ingenting och rymma 800 man. Skanska har rott hem uppdraget som är värt cirka 1 miljard kronor.

Säkerhetspolisens huvudkontor ska byggas i det nya området Ingenting mellan Karlberg och Huvudsta i Solna, Stockholm. Förutom arbetsplatsyta till cirka 800 personer ska finns även träningslokaler, skjutbana och bilverkstad på tomten.

Men bakom mastodontbygget finns fler än Skanska. Även Solna kommun och statliga Specialfastigheter Sverige AB som äger och förvaltar byggnader som till exempel kriminalvårdsfastigheter, polisfastigheter och ungdomsvårdshem är med i utvecklingsfasen.

— Det här blir startskottet för det nya Ingenting-området med både arbetsplatser och bostäder i ett fantastiskt centralt läge, säger Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna i ett pressmeddelande.

Inom Ingenting-området har Skanska ytterligare byggrätter för 15.000 kvm kontor och ca 550 lägenheter. Den första bostadsetappen inleds i höst med 36 lägenheter.

Säpos tomt är på 9 000 kvm och kontorsfastigheten omfattar totalt 44.000 kvm.

Målet är att fastigheten ska få EU-märkningen GreenBuilding, och därför ska energianvändningen bli minst 25 procent lägre än Boverkets normer

Byggarbetet inleds omgående och ska slutföras på 32 månader.