Nyheter

Skanska nyanställer 2 000

Stora byggkontrakt har regnat över Skanska den senaste veckan. Nu ska byggjätten nyanställa.

Skanska planerar att nyanställa 2 000 medarbetare i Sverige de närmaste åren.

– Preliminärt har vi sagt att det gäller för de närmaste tre åren, men det är svårt att säga exakt. Det hänger framför allt ihop med att Nya Karolinska Solna kommer att vara på sin peak om ungefär tre år, då kommer det att jobba 2 000 personer på plats där, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Samtidigt kommer företaget att behöva öka inköpen från underentreprenörer med motsvarande cirka 2 000 tjänster. Behoven finns framför allt i storstadsregionerna.

Orderingången har förbättrats för byggjätten när det gäller den svenska byggverksamheten. Den senaste veckan har Skanska vunnit uppdragen att bygga Nya Karolinska Solna och Kongress Konsert Hotell-projektet i Malmö. Under fredagen meddelade byggbolaget också att man har vunnit uppdragen att bygga om bostäder i Hedemora, att rusta upp ett miljonprogramsområde i Borås och att bygga om en industrilokal i Norrköping.

Och nu kommer Skanska att fokusera på mångfald i sin rekrytering, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. I Skanskas strategi, som gäller fram till 2015, finns konkreta mål för att öka mångfalden i bolaget. Till exempel ska 40 procent av dem som anställs från högskolor och universitet vara kvinnor.

— Nu när vi rekryterar får vi en chans att ytterligare öka andelen kvinnor inom Skanska Sverige. Fokus kommer att vara på att rekrytera in fler kvinnor, både med yrkeserfarenhet och de som kommer direkt från studier, säger Anders Danielsson, VD på Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

Skanska kommer att förstärka sin närvaro på universitet och högskolor för att kunna anställa många direkt från studier. Men företaget vill också locka till sig erfarna produktions- och projektchefer från andra bolag.