Nyheter

Skanska skrotar verksamhet – bara ett illasinnat rykte

Anonyma mejl har spridit falsk information om Skanskas kommande bokslut. <br/> – Enligt mejlen är vi på gång med en vinstvarning. Det är inte sant, säger Peter Gimbe, presschef på Skanskakoncernen.

Den 5 februari kommer Skanska med sitt bokslut för 2009. Inför denna händelse har mejl med anonym avsändare spridit felaktig information. Bland annat meddelas i mejlet att Skanska funderar på att stänga ned sin verksamhet i Latinamerika.

– Det skulle innebära en nedläggningskostnad på 370 miljoner dollar. På grund av detta skulle vi vara på gång med en vinstvarning. Inget av detta stämmer och eftersom det bara är ett par veckor kvar till vår rapport så vill vi tydligt dementera, säger Peter Gimbe.

Skickades till kunder

Totalt rör det sig om tre separata mejl som skickats ut till olika grupper av analytiker, kunder och Skanskas egen styrelse. Mejlen kom Skanska till kännedom under måndagen.

Det låter märkligt att skicka ett mejl med falsk information om er verksamhet till er egen styrelse.
– Det är mycket som är märkligt med det här mejlet, säger Peter Gimbe.

Har hänt tidigare

Det är inte första gången som Skanska drabbas av felaktig information kring sin verksamhet. Enligt Pontus Winqvist, ansvarig för Investor Relations på Skanska, har liknande mejl skickats ut vid ett par tillfällen tidigare.

– En sådan här händelse är besvärlig för oss. Det skapar en massa improduktivt merarbete där vi bland annat måste kontakta alla som fått mejlet. Och vi kan ju så klart inte heller veta exakt hur många som fått det, säger Pontus Winqvist.

Jonas Andersson, analytiker på Nordea, har läst ett av mejlen som skickades ut.

– Dessutom kom det ett liknande mejl för bara några månader sedan som också handlade om Latinamerika. Jag läste inget av mejlen så noga eftersom det var tydligt att det var felaktig information. Företag som Skanska skickar i princip aldrig ut mejl, än mindre anonyma sådana, där man meddelar om vinstvarning, säger han.

Varför skickas mejlen ut?
– I det här fallet så är det väl kanske en anställd som är förbannad. Jag tror sådana här mejl ofta handlar om personliga vendettor, eller om att försöka skaffa sig personlig vinning, säger Jonas Andersson.

Skiljer sig byggbranschen från andra branscher?
– Just det här mejlet hade nog kunnat skickas i vilket bransch som helst. Men generellt sett så leder nog konflikter oftare till tvister i byggbranschen jämfört med andra branscher, säger Jonas Andersson.