Nyheter

Skellefteås nya rekordbygge

Kontorshuset svalan i Skellefteå får sju våningar och byggs med trästomme. Illustration: Tyréns Arkitekter

Det blir Martinsons som levererar stommen i limträ och KL-trä till det nya kontorshuset i kvarteret Svalan på Strömsör i Skellefteå. Sedan tidigare har Peab upphandlats som entreprenör.

Med sina sju våningar blir fastigheten Sveriges hittills största kontorshus i trä.

I juli meddelade Peab att de fått uppdraget att bygga kontorshuset Svalan på Strömsör av Skellefteå Industrihus, Skellefteå kommuns fastighetsbolag. Kontraktet är värt 144 miljoner kronor och uppdraget är en generalentreprenad.

Nu är det även klart att Martinsons kommer att leverera stommen. Kontorshuset byggs med Martinsons pelar/balk-system i limträ och KL-trä, vilket är speciellt anpassat för just kontor.

– Det är väldigt glädjande att Skellefteå Industrihus väljer att bygga i trä och vi är självklart stolta att vinna förtroendet i hård konkurrens. Skellefteå är ju en trästad och det känns fantastiskt att fortsätta vara med och sätta den prägeln, säger Johan Jarl, Key Account Manager på Martinsons.

Fastigheten, som ritats av Tyréns arkitekter, byggs i två etapper, först höghusdelen med sina sju våningsplan och sedan två lägre fyravånings-byggnader.

– Vi har gjutit klart källarvåningarna och snart ska stommen till höghuset resas. Det här är ett jättefint läge, centralt och nära Skellefteå älv. Höghuset kommer att stå bara några meter från älven, berättar Robert Lundström, projektledare hos byggherren Skellefteå Industrihus.  

Materialleveransen är planerad till vecka 48 och totalt ska Martinsons leverera 302 m3 limträ och 1 900 m3 KL-trä. Stommontaget ska vara klart i maj 2020.

Vilket fasadmaterial som kontorshuset kommer att få är inte klart ännu, enligt beställaren.

Stort fokus ligger på ett hållbart byggande. 
– Vi bygger med intentionen Miljöbyggnad silver, även om vi inte kommer att certifiera byggnaden, säger Robert Lundström.

Både Peab och Martinsons har erfarenhet av att bygga med trä i just Skellefteå.

– Det finns ju en träbyggnadsstrategi i Skellefteå och en ambition att bygga klimatsmart. Så då låg det nära till hands för byggherren Skellefteå Industrihus att välja en trästomme. På Peab har vi både kunskap i teamet och goda erfarenheter av att bygga i trä här i Skellefteå, bland annat från Morö backe skola, berättar Peabs projektledare Jens Skoglind, i ett pressmeddelande.

Martinsons är leverantörer till ett annat högt profilerat projekt i Skellefteå, kulturhuset, som omfattar 10 000 kubikmeter byggmaterial. Det nya kulturhuset i Skellefteå ska bli närmare 80 meter och därmed en av världens högsta träbyggnader.

Den totala kontorsytan i Svalan blir 7100 kvadratmeter. Kommunförvaltningen Samhällsbyggnad blir hyresgäst och kommer att hyra cirka 50 procent av kontorslokalerna. Det blir stora glasfönster för att optimera ljusinsläppet och ta vara på utsikten mot älven, samt även en takterass.

– Vi har inte marknadsfört huset så mycket än men kommer att annonsera ut de resterande ytorna, säger Robert Lundström. Inflyttning blir i juni 2021.