Nyheter

Skogskvarteren i Täby prisad för bästa trähus

Solnedgång över Skogskvarteren sommaren 2016. Foto: Chriz Photography.

Skogskvarteren i Täby har fått Estonian Woodhouse Association:s pris för bästa trähus Factory House of 2017. Detta i konkurrens med 30 andra tävlingsbidrag från Estland, Norge, Sverige, Finland och Österrike.

Tävlingen Factory House genomförs av Estonian Woodhouse Association som varje år utser vinnare i olika kategorier av hus som fabriksproducerats i Estland.

– I tävlingen fanns det bidrag från hela norra Europa. Så det är självklart väldigt roligt och hedrande att Skogskvarteren uppmärksammas internationellt, säger Wojciech Wondell, projektchef för Skogskvarteren från Titania, som färdigställde projektet i Täby kommun 2016. 

Skogskvarteren ritades av Sandell Sandberg och tillverkades av Titanias leverantör Puitpaneel. Det är Puitpaneel som blir mottagare av det stora priset för bästa trähus alla kategorier. I motiveringen till utnämningen hänvisar juryn till bland annat avancerade tekniska lösningar. Växthusen på takens integrering med husens luftfiltreringssystem nämns som ett exempel.

– För Titania är hållbarhetsfrågor väldigt viktiga. Det här priset blir en bekräftelse för oss att vi ligger långt fram i det arbetet. Innovation är nyckeln för att kunna sänka produktionskostnader och samtidigt bygga mer klimatsmart, avslutar Wojciech Wondell.

Jenny Marcuson Fors