Nyheter

Skrattet gör dig <br/> till en bättre chef

En rolig chef är bättre än en tråkig. Vet man inte hur kul man kan vara finns det numera en kurs. Där lär stå upp-komiker ut sina knep.

Alla människor har en rolig sida. Det gäller bara att hitta den. Och gör man inte det kan man i stället betona sina absolut tråkigaste sidor, då blir de skrattretande.

Det är ett av ståupparen David Batras knep. Han och ett helt gäng komiker har precis haft sin första tvådagars rolighetskurs för chefer.

— Cheferna får lära sig att använda humorn för att bli mer personliga och på så sätt bättre ledare, säger David Batra.

Han har i många år hållit föreläsning för executivestudenterna på Handelshögskolan i Stockholm om hur man kommunicerar.

Hans föredrag Att fånga publiken ingår i chefskursen, som är det senaste från komikerkollektivet Roa, Roligt och allvar.

Roa har funnits sedan förra våren och är en agentur för fjorton komiker, grundad av David Batra och hans gamla Lundakompisar Johan Glans och Christopher Linnell, vd och själv ståuppare sedan fyra år.

— Man blir en mycket bättre chef om man är rolig. Ledarna på de mest framgångsrika företagen är 3—4 gånger roligare, det har forskare vid Harvard kommit fram till, säger Christopher Linnell, som har varit moderator under chefsutbildningen.

Varför är chefer inte lite roligare, om det är så lönsamt?

— Många tror att rolig är detsamma som att vara oseriös. Det har inte varit okej med humor i affärsvärlden. Den myten försöker vi spräcka.

Kursen för att skoja till cheferna är sprungen ur alla förfrågningar som David Batra och komikerkollegerna får när de håller föredrag.

Alla aspekter behandlas. Varumärkesskämt, lyckade kundmöten, säljande texter, nya idéer, scenisk utstrålning, grundkurs i sociala media, och hur man stressar på rätt sätt.

— Grundläggande för att få med sig folk är att hålla sig till max tre budskap och upprepa dem om och om igen, som till små barn, säger Christopher Linnell.