Nyheter

Smart lampstyrning för slott och koja

Vad har kronprinsessan gemensamt med Riksbyggen? Båda använder Lumenradios unika radiostyrning av belysning. Nu tar Göteborgsbolaget in nya riskmiljoner.

Nya kunder, nya pris och nya riskmiljoner. Det ser ljus ut för utvecklingsbolaget Lumenradio i Göteborg. Företaget har utvecklat en trådlös teknik för att styra armaturer både inom- och utomhus på ett säkert sätt.

Nu tar företaget in drygt 10 miljoner kronor i nytt riskkapital.

— Pengarna ska gå till att expandera inom nya marknadssegment och för att nå ut mer internationellt, säger vd Per Hulthén.

Företaget, som grundades 2008, fick ett snabbt genombrott och har haft flera prestigeprojekt det senaste året. Tekniken har bland annat installerats i armaturer i Storkyrkan inför kronprinsessans bröllop, i Gyllene Salen i Stockholms stadshus, på Dramaten och Riksteatern.

— Hittills har vi framför allt varit framgångsrika inom underhållnings- och scenbelysning. Men vi får mer och mer förfrågningar inom allmänbelysning, säger vd Per Hulthén.

Ett exempel är bostadsområden i Helsingborg och Luleå som fått nya energisnåla lysdiodslampor på parkeringsplatser, gångvägar och för att lysa upp husfasader. Samtliga styrs trådlöst med Lumenradios teknik. Belysningen anpassas utifrån omgivande ljus och med hjälp av rörelsedetektorer som märker personer i närheten. Allt för att få ”lagom” ljus utan att slösa energi. Enligt Per Hulthén tog det endast en dag att installera tekniken i vardera område, medan det skulle ha tagit veckor med traditionell kabelstyrning. I projektet deltar Riksbyggen, Energimyndigheten, belysningsföretaget Fagerhult och Lunds universitet.

Lumenradio fick nyligen för andra året i rad ett innovationspris vid Plasa Show, underhållningsbranschens stora mässa för ljud och belysning, i London.

— Otroligt roligt och ett stort erkännande, säger Per Hulthén.

Lumenradios patentsökta teknik består av en radioenhet inbyggd i armaturen och en fristående centralenhet. Den lyssnar hela tiden av radiotrafiken och väljer de frekvenser som för tillfället är lediga.

På så vis skyddas kommunikationen från störningar, utan att störa någon annan. Tack vare kodningen kan förstörda databitar återskapas. Kryptering skyddar mot hackare.