Nyheter

Smarta fönster ska <br/> minska energibehov

Smarta fönster kan spara stora mängder energi, men det gäller att de styrs på rätt sätt. Det konstaterar forskare vid Uppsala universitet.

Utsikt och dagsljusinsläpp i all ära, men ur energisynpunkt är våra fönster den svagaste länken i en byggnads energisystem. Genom dem slinker värmen ut under den kalla vintern, och in under heta sommardagar. Med resultatet att 40 procent av all energi idag används för att antingen värma eller kyla byggnader.

Det konstaterar Andreas Jonsson vid Uppsala universitet, som idag disputerar på en metod att simulera hur mycket energi som kan sparas om byggnader förses med så kallade smarta fönster, det vill säga fönster där det på elektrisk väg går att styra hur mycket ljus som ska släppas in eller ut. Tricket som får det hela att fungera är en smart fönsterfolie som läggs på glaset.

Styrs fönstren på rätt sätt finns stora mängder energi att sparar, konstaterar han.

– Smarta fönster kan minska kylbehovet med 20 till 40 procent, eller till och med mer, säger Andreas Jonsson.

Men då är förutsättningen att man väljer en styrning som passar miljön där fönstret används. Genom att utveckla simuleringsverktyget WinSel har Anders Jonsson studerat vilken metod som passar bäst för Stockholm, Denver eller Miami.

Men hur är det med minskning av energiåtgången för uppvärmning då? Det är ju en högaktuell fråga i Sverige just nu.

– Tanken med smarta fönster är att i första hand minska kylbehov och man ska komma ihåg att i världens byggnader är kylbehovet större än uppvärmningsbehovet.

– Men i och med att man med smarta fönster kan välja ett fönster som i sitt ljusa tillstånd har ett högre insläpp av solenergi än ett traditionellt fönster, så kan även värmebehovet minska, säger Anders Jonsson.

Men för alla hugade energisparare är det inte så lätt att byta ut de vanliga fönstren mot smarta. Smarta fönsterglas ännu är ovanliga på marknaden.

– Det är få företag som kan tillverka smarta fönster som är så stora så att de passar för byggnader. Men amerikanska Sages Electrocromics har produktion igång.

– Ännu så länge är de dyra, men jag är övertygad om att det är en volymfråga, säger Anders Jonsson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Fotnot: i skrivande stund har vi inte fått prisuppgifter på smarta fönster från företaget.