Nyheter

Söder populärast i Stockholm

Stockholmarna har sagt sitt. Södermalm är populärast i stan, enligt en ny undersökning.<br/> Minst populär är Norrmalm.

Bra kommunikationer, närhet till mataffärer och en känsla av trygghet. Det är de viktigaste ingredienserna för en populär stadsdel där många vill bo. Andra faktorer som ökar värdet på en stadsdel är ett rikt utbud på till exempel caféer, restauranger och butiker.

Det visar en ny undersökning där 600 stockholmare, i en webbenkät, har intervjuats om vad det är som gör en stadsdel trivsam, och vilken stadsdel som bäst lever upp till dessa kriterier.

Klart populärast

I undersökningen är Södermalm den klart populäraste stadsdelen.

— Södermalm har många invånare i olika åldrar på en liten yta. Jag tolkar undersökningen som att folk tycker om att flera generationer kan bo inom en liten yta och få sina behov tillfredställda, säger Torbjörn Wiberg, vd på Gylleforsen fastigheter som beställt undersökningen av Novus opinion.

Efter Södermalm följer Kungsholmen och Vasastaden. Längst ned i undersökningen hamnar Gamla stan och Norrmalm.

Varför hamnar till exempel Gamla stan så långt ned?

— En hypotes kan ju vara att många inte förknippar Gamla stan som en stadsdel som man bor i utan mer som ett ställe man besöker när man vill äta på restaurang eller strosa i gränderna, säger Per Fernström på Novus opinion.

I undersökningen har stockholmare från både innerstaden och utanför tullarna deltagit.

— Visserligen är Södermalm en stadsdel med många invånare och man brukar favorisera området där man bor. Men svaren är likartade oavsett var man bor. Södermalm är populärast, säger Per Fernström.

Samtidigt finns det kriterier som prioriteras olika, beroende på var man bor. Restauranger och butiker med bra öppettider är viktigare för innerstadsbor. Det finns också en del skillnader mellan vad män och kvinnor uppskattar.

— Kvinnor tycks uppskatta grönområden och säkerhetsfrågor mer än vad män gör, säger Per Fernström.