Nyheter

Sprängolycka på Skanskabygge

En byggjobbare skadades lindrigt vid en sprängningsolycka på Skanskas byggarbetsplats vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna på onsdagseftermiddagen.

Strax innan klockan tre på onsdagen gick larmet om en explosion på Skanskas byggarbetsplats vid universitetssjukhuset i Solna.

Sprängolyckan skedde under det förberedande markarbete som pågår i bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. En man anställd av en underentreprenör till Skanska utförde borrningsarbete i området och träffade odetonerat sprängämne i ett borrhål. Vid explosionen träffades han av stensplitter, som även spreds över området och krossade fönster på sjukhuset.

— Han fördes till sjukhus, chockad, men klarade sig undan med lindriga skador som skrapsår på armarna. Han fick lämna sjukhuset redan efter några timmar och blev körd hem av sin chef, säger Elin Otter på Skanskas pressavdelning.

Arbetet på byggarbetsplatsen har stoppats och kommer enligt Otter inte att återupptas förrän Skanska fått klart för sig vad som har gått snett.
— Arbetet står stilla åtminstone fram tills på måndag, men har vi inte fått klart för oss vad som hänt kan det dröja längre innan det återupptas. Polisen och Arbetsmiljöverket utreder olyckan och även vi har tillsatt en utredning. Det här väldigt olyckligt, vi sätter säkerheten först, säger Elin Otter.

Mannen som skadades var behörig att utföra borrningsarbetet. Hans arbetskamrater uppges vara oskadda men skakade av olyckan.
— Som tur var skadades inga fler personer vid explosionen, men vissa materiella skador uppstod. En del glasrutor krossades och stensplitter spreds över infrastrukturen i området, säger Otter.