Nyheter

Sprillans nytt hus riskerar rivning

Huset invigdes i mars men riskerar nu att få byggas om. Fasaden stämmer inte överens med bygglovet, anser Stadsbyggnadsnämnden om nybygget på Östermalmstorg i Stockholm.

”Huset är åtta våningar högt med en exklusiv stilren fasad helt i sandsten. Arkitekterna har skapat en levande fasad som ändrar karaktär efter dygnets timmar och solens rörelse.”

Så står det på hemsidan till det Åhlénshuset i centrala Stockholm, som invigdes i mars. Men byggnaden, som ännu inte är färdigbyggd, har nu stött på patrull.
Det är Stadsbyggnadsnämnden som anser att fasaden fått ett utseende som inte överrensstämmer med bygglovet. Glaset har ett för kompakt intryck och kulören samt skärpan på de ljusa partierna är inte den som nämnden godkänt.

— Det är ett av stadens bästa lägen och vi har ställt höga kvalitetskrav i bygglovet. Bland annat skulle det kännas som en sammanhängande fasad.Nu känns det mer planschaktigt. Det håller inte måttet, säger Stockholms stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd Kristina Alvendal (M).

Men vad förväntar ni er? Att fasaden byggs om eller en ursäkt?

— Vi förväntar oss en förändring av fasaden. I värsta fall kan den få bytas ut. Dessutom står det i bygglovet att man skulle ha gjort ett provmontage för att se hur det skulle bli, men ett sådant har inte ägt rum.

Fast stadens kritik får mothugg av fastighetsägaren Fastpartner.

— Vi tycker att vi följer bygglovet, som det är skrivet. Egentligen har vi och staden samma mål att huset ska bli så fint som möjligt när det är färdigt vilket det inte är idag, säger Svante Hedström, fastighetschef på Fastpartner till SVT.

För att komma vidare har nu Fastpartner och stadsbyggnadskontoret startat en dialog för att hitta en lösning.

— Samtalen förs i positiv anda. Men huset kommer nog inte stå helt klart i augusti som det var tänkt från början, säger Kristina Alvendal.