Nyheter

Spydde och fick fortsätta jobba

Byggarbetarna kräktes och blödde näsblod. Trots det fortgick arbetet med Högbergets lakvattenhantering i flera veckor.

På Högbergets tipp i Kramfors deponeras restprodukter från en gammal massaindustri. Nyligen påbörjades arbetet med att dels täcka avfallet med en gummiduk, och dränera det lakvatten som bildats. Men snart började medarbetarna hos entreprenören Rubenssons Mark, känna sig dåliga.

— De kontaktade mig och jag åkte dit. När jag klev ur bilen möttes jag av en fruktansvärd stank och en fem-sex killar som var väldigt bleka. De berättade att de spytt och haft ont i magen. Efter det var det inte så svårt att fatta beslutet att stoppa arbetet, säger Lars Kempe, regionalt skyddsombud för Seko.

Lars Kempe berättar att entreprenören flera gånger påtalat för byggherren, Kramfors kommun, att förhållandena inte var drägliga.

— Då blev svaret att det inte skulle vara några problem, säger han.

Men efter att arbetet pågått i cirka tre veckor blev förhållandena ohanterliga. Bland annat uppmättes halter av svavelväte som var åtta gånger högre än det tillåtna gränsvärdet. Efter att arbetet stoppades kontaktades också Arbetsmiljöverket som sedan kritiserat byggherren för att inte ha genomfört någon undersökning av området innan arbetet påbörjades.

Kramfors kommun har nu inlett en undersökning av området med hjälp av en konsult. Undersökningen ska redovisas för Arbetsmiljöverket i början av november.

— Till dess det är löst är det lika bra att vi stänger ner arbetsplatsen, säger kommunens tekniska chef Staffan Östman till tidningen Allehanda.se.