Nyheter

Stark, skön och formbar

Margareta Redlund, även känd som ”Betong-Maggan”, har skrivit en bok om betong. Ett byggmaterial hon anser är detsamma som boktiteln – starkt, skönt och formbart.

Hallå där…
Margareta Redlund, som skrivit boken Stark, skön och formbar (Infobooks) om betong.

Varför en bok om betong?
— Det var egentligen Åsa Söderström Jerring som drömt om boken och hon frågade om jag ville skriva en bok för förlaget. Jag tvekade inte en sekund. Det var en spännande utmaning eftersom jag skrivit för fackfolk hela mitt liv. För konsumenter finns ingen bredare bok om bok, bara om hur man gjuter krukor till exempel.

Du kallas av vissa för ”Betong-Maggan”. Varför?
— Under min tid som chefredaktör på Betong var det någon som hittade på det — och namnet satt ju som gjutet! Många tycker att det är kul och det kan jag bjuda på.

Hur länge har du skrivit om betong?
— Jag började på Byggförlaget 1974 och har jobbat där till förra året då jag gick i pension. Under tiden har jag jobbat som reporter på Byggindustrin och dessutom haft externa uppdrag, som chefredaktör för Byggmästaren i åtta år och Betong i tre år.

Det talas om ”betong-feber” — finns det en sådan?
— Absolut! Betong är ett material som aldrig kommer att försvinna, det går inte att bygga hus utan betong. Det kommer säkert nya sorters betong och vi kan bygga högre och smäckrare hus. Vi kommer säkert att kunna bygga en kilometer höga hus.