Nyheter

Största mässan hittills

Årets upplaga av byggmässan Nordbygg slår rekord både i antalet utställare och i utställningsyta. 900 utställare på 34 055 kvadratmeter är störst hittills.

Årets upplaga av Nordbygg blir ännu större än 2008. 150 fler utställare är på plats.

– Vi ligger bra tajmade. Många anar en ljusning i konjunkturen nu och vill vara med när det vänder. Man kan säga att det här blir en kickoff ur lågkonjunkturen för branschen, säger Peter Söderberg, projektledare för mässan.

Inför årets Nordbygg, som pågår denna vecka, har Stockholmsmässan byggts ut. Därmed har arrangörerna inte behövt neka utställare som ville vara med.

– Alla områden har fått större monteryta. På VVS har vi expanderat mest, där har vi haft ett väldigt tryck, säger Peter Söderberg.

Intresset för hållbart byggande märks på Nordbygg. Flera av specialarrangemangen handlar om miljöanpassade lösningar. Ett exempel är avdelningen Renovera energismart.

– Där ska man bli inspirerad och lära sig som fastighetsägare och förvaltare vad man kan göra för att energieffektivisera sin fastighet. Vi vill väcka insikt om vilka energislukare vi har och har faktiskt fängslat några energitjuvar, säger Peter Söderberg.

Det internationella inslaget är stort i år. 130 utställare kommer från andra länder och totalt finns 19 länder representerade på mässan.

Kinesiska Kin Long, som producerar och säljer Fix-point glas, system för glasfasader samt utrustning för dörrar och fönster, är ett exempel. Och norska Northern Light ska försöka lansera bambu som ett miljövänligt byggmaterial på mässan.