Nyheter

Stort renoveringsprojekt i Rinkeby

Kvarntullen i Rinkeby. Foto: Joakim Rådström.

Ett av de största pågående projekten för upprustning av miljonprogramslägenheter är HSB:s renovering sedan 2012 av sina hyresrätter i kvarteret Kvarntullen i Rinkeby. Sammanlagt 617 lägenheter ska renoveras fram till 2021 – till en kostnad av 500 miljoner.

Miljonprogramsområdena radar upp sig ett efter ett när man åker in till Stockholm på E18. Kallhäll, Jakobsberg, sedan Hjulsta och Tensta. Och innan man når fram till Rissne och Hallonbergen, Rinkeby. En symbolisk stadsdel för 60- och 70-talens byggboom, omtalad även för socioekonomiska problem och segregation.

Fram tills för några år sedan såg området onekligen bedagat ut, med slitna fasader, loftgångar och balkonger. Men något har hänt. Flera av bostadsbolagen har börjat renovera bostäderna, inklusive HSB Stockholm, som håller på att förnya sitt stora hyreshusområde Kvarntullen.
–  Området behövde renoveras, så var det. Kvarntullen byggdes 1970-1973 och det hade inte hänt någonting där sedan det byggdes, i princip, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.
Upphandlade underentreprenörer är hittills Morath & Ziethén AB för snickerier, Edsvikens El AB för elarbeten, Corvara Miljörivarna AB för rivning, Svenska Rör för rörarbeten, Balco AB för balkongerna och Olle Timblads Målerifirma AB för måleriarbeten.
I och med renoveringen beräknar HSB att elförbrukningen i byggnaderna kommer att minska med 43 procent. Detta sker genom byte av fönster, lägenhets- och balkongdörrar samt hissar, genom tilläggsisolering av vind och tätning av fasadelement, bergvärme med lågtempererat radiatorsystem, ledbelysning, byte av blandare med mera. 
Samtliga lägenheter saneras också från asbest i fästmassan under kaklet, PCB i dörrlisterna och andra miljögifter. I vissa fastigheter har skadedjur varit ett återkommande problem; därför isolerar nu fastighetsbolaget bättre mellan lägenheterna.
För ökad boendesäkerhet installeras elektroniskt passagesystem, källarna sektioneras, sophus framför entréer rivs, pansarglas sätts in i portarna och lägenhetsdörrar och fönster får ett högre skalskydd.Vi hälsar på vid området, och möter där Joakim Larén, produktionsledare vid HSB:s upphandlade CM-byrå Projektbyrån. Han säger att renoveringssatsningen tagits emot väl:
–  Jag har bara hört positivt från de hyresgäster som har flyttat in i de nya lägenheterna. En man som jag stötte på menade att det var det bästa som hänt i området.
Larén förklarar de stora åtgärder som HSB Stockholm nu låter göra i Kvarntullen.
–  Vi gör stomrent, och tar bort alla väggar, alla ytskikt – tapeter, golvmaterial, fönsterpartier som avskiljer rummen, köken, badrummen, och sedan bygger vi upp allt i samma läge, men med ny el, nya väggar, fräschare och modernare kakel, och så vidare, säger han.
Skillnaden är anmärkningsvärd mellan de renoverade fastigheterna och det gamla beståndet. Grön påväxt och regnavfärgning syns på loftgångarnas balkonger på de orenoverade husen, medan de genomgångna fastigheterna skiner av ny färg i de ursprungliga orangea kulörerna.
Inne i visningslägenheten har köket blått mosaikkakel och nya vitvaror – i en gammal lägenhet under renovering skymtar istället slitna korkmattor, trasiga köksskåp och fläckiga tapeter. Ett klistermärke med en eritreansk flagga på ett innerfönster har påmint en tidigare innehavare om det gamla hemlandet.
En av de större åtgärderna i Kvarntullsområdet är att de flesta pyttesmå så kallade ”frimärksbalkongerna” bytts ut mot stora inglasade verandabalkonger. Kristian Gauffin försvarar åtgärden:
–  Vi har lagt oss på en grundläggande kvalitetsnivå för att inte få utstå kritik om ”lyxsaneringar” och att man sparkar ut folk. Men vi vill vara en långsiktig förvaltare, och har byggt ganska stora balkonger på nästan åtta kvadrat. Det ger stort mervärde till en lägenhet på 54 kvadrat.
2021 ska området vara färdigrenoverat. Och ytterligare en liten del av det TMF kallar ”renoveringsskulden” kring miljonprogrammet ska då vara avbetalad.
Text och foto: Joakim Rådström