Nyheter

Svanen som ska <br></br> lyfta Gävle

Teknikparken utanför Gävle kan få en spektakulär granne: en 150 meter hög skyskrapa med formen av en svan. <br></br> — Fast ännu återstår mycket arbete, säger Birger Lövgren, vd på Länsförsäkringar Gävleborg, som ligger bakom förslaget.

Under måndagen presenterade Länsförsäkringar Gävleborg sina visioner för byggprojektet Svanen. 55 000 kvadratmeter inrymt i en skyskrapa på 150 meter. Beräknad byggkostnad: runt en miljard kronor.

— Fast ännu återstår mycket. Det är på gränsen till ett visionsarbete. Närmast väntar dels ett formellt samtal med kommunen om en detaljplaneförändring, dels ska vi nu kolla av marknaden om intresse finns att flytta in, säger Birger Lövgren.

Tanken är att skyskrapan ska fyllas med kontor och eventuellt ett hotell och bostäder. Högst upp ska det finnas en restaurang. Om intresse finns bland framtida hyresgäster är försäkringsbolaget beredda att vara en av flera medfinansiärer.
— Det troliga är då att det bildas ett separat bolag med flera ägare.

Och varför ger sig Länsförsäkringar Gävleborg in i ett skyskrapeprojekt?
— Vi är ett lokalt, fristående bolag. Vi tror på att byggnaden kan vara bra för länet och dess medborgare och då är det bra för oss också. Sedan ska en del av vårt kapital faktiskt investeras i fastigheter, och nu har vi pengar som ligger och väntar på att investeras.

Den rådande lågkonjunkturen är ett reellt hot mot byggets realiserande. För att det ska bli av krävs att åtminstone 85 procent av ytorna är förhandskontrakterade. Men enligt Börje Lövgren vill företaget hellre vänta ut krisen, om intresset bland framtida hyresgäster är svalt, än att bygga en billigare och mindre spektakulär byggnad.

— Poängen med detta projekt är att skapa effektiva lokaler och ett landmärke. Vår region är annars orättvist anonymiserat i förhållande till allt positivt som faktiskt händer här.