Nyheter

Svensk jättesatsning på slalom inomhus

En 160 meter hög inomhusbacke för utförsåkning ska ge Sverige världens mest kompletta anläggning för skidåkning inomhus. Längdåkarna får en tre km lång tunnel.

I Bålsta som ligger fem mil från Stockholm planeras en skidanläggning som ska erbjuda utförs- och längdåkning på snö året runt. Både den 160 meter höga skidbacken och det 3 km långa skidspåret byggs inomhus.

Enligt ett pressmeddelande från projektet, som heter Skipark 360, stöds anläggningen som ska vara färdigbyggd 2015 av kommunen, näringsliv och privata intressenter. Totalt beräknas skidanläggningen kosta upp till 1,5 miljarder kronor.

Skidbacken där liftar tar åkarna till toppen är 700 meter lång och ska ha tre pister i olika svårighetsgrader. Förhoppningen är att kunna arrangera världscuptävlingar i slalom då backen uppfyller de krav som det internationella skidförbundet FIS ställer på utomhusbackar.

Även världscuptävlingar i skidskytte och längdåkning ska bli möjliga på inomhusbanan.

— Vi kommer dessutom att erbjuda en Snowpark med hopp och halfpipes för extremåkarna. Vår spontana känsla är att vi bygger en ”riktig” nationalarena för vanliga människor att använda, inte bara att besöka för att titta på ett idrottsevenemang, säger Glenn Bovin, som är vd för Skipark 360, i pressmeddelandet.

En som gläds åt planerna att kunna träna året runt i Sverige är Björn Ferry som tog OS-guld i skidskytte i år.

— För mig som professionell skidskytt kommer en sådan här anläggning öka mina möjligheter i världstoppen. Konkurrensen är stenhård och på sommaren är träningsmöjligheterna begränsade, säger Björn Ferry i pressmeddelandet.