Nyheter

Svenska arkitekter gör sjukhus i Irak

Svenska arkitekter har fått i uppdrag att rita sjukhus i Irak. — Det känns oerhört glädjande att som svensk arkitekt kunna bidra med en liten del av uppbyggnaden av det irakiska samhället, säger Magnus Månsson, vd på arkitektfirman Semrén och Månsson, i e

De två sjukhusen ligger strax utanför Bagdad. Projektet har utvecklats i samarbete med systerbolaget CGC som är specialiserade på sjukhusarkitektur, samt handelsbolaget ETC.

Avtalet om sjukhusen blev precis klart och nästa steg blir att utforma en ingående förstudie.

Semrén och Månsson har även fått i uppdrag att ta fram bygghandlingar för en idrottsarena i Bagdad. Stadion ska rymma en publik på 30000 personer. Redan nu jobbar man med två mindre arenor i staden.

Därtill ska Semrén och Månsson ta fram förslag på två ytterligare arenor med omgivande kvarter i irakiska staden As Samawah (se karta). Bland annat ska det beredas utrymme för tennisbanor, vattenpark och shoppingcenter.

– Våra internationella satsningar i Irak och Ryssland är ett led i vår strategi att växa som arkitektbyrå, såväl i Sverige som utomlands, säger Magnus Månsson i en kommentar.

Två regionssjukhus

Sjukhus i Bagdad kommer att ha plats för vardera 400 patienter.

Respektive sjukhus kommer att vara 20000-25000 kvm stort.