Nyheter

Svenska ingenjörer tas hem från Libyen

WSP stänger alla sina arbetsplatser i Libyen och de utländska anställda evakueras. Två svenskar väntas lämna landet i dag, onsdag.

När oroligheterna bröt ut hade WSP fyra svenska ingenjörer på plats. De har arbetat med projektledning vid ett bostadsbygge i en ny förort till Tripoli.

Två av svenskarna kom hem till Sverige i går, tisdag. De andra två väntas kunna lämna landet i dag.

— Det ska nog gå bra, säger David Montgomery, vd på WSP International Sweden.

Däremot har WSP en svårare utmaning när det gäller att få ut de 15 anställda av olika nationaliteter som befinner sig i centrala Libyen, i området Wadi Shatti. Där arbetade WSP med infrastrukturprojekt i sex oasstäder.

De anställdas pass är just nu i Tripoli, där nya utresevisum skulle utfärdas. Nu arbetar WSP på att få passen till de anställda.

— Sedan ska vi evakuera dem antingen via flygplatsen i Tripoli, där det är kaos, eller med bil till Tunisien om den gränsen är öppen, eller så hyr vi en flygmaskin och hämtar upp dem, säger David Montgomery.

För första gången på fyra dagar fick David Montgomery i morse kontakt med arbetsgruppen i Wadi Shatti. En av de anställda berättade då att han hade blivit bestulen på sin bil.

— Nu är rådet att stanna hemma och hålla låg profil. De känner sig trygga inomhus, vi har murar och vakter, men de måste ut därifrån, det är det som är utmaningen, säger David Montgomery.

Han tycker att det har varit tungjobbat i Libyen.

— Det är en sanslös byråkrati. Man måste ha is i magen, allting tar lång tid. Visumprocessen är bland det värsta, säger han.

Vad betyder krisen för WSP?

— Det vet vi inte. Det blir ett uppehåll i verksamheten nu. Man får ta det vecka för vecka. Men projekten vi gör är samhällsnyttiga projekt för vanliga människor, även om någon annan tar över makten tror jag nog man skulle fortsätta att driva dem vidare, säger David Montgomery.

Totalt sett hade WSP cirka 100 anställda i Libyen när oroligheterna bröt ut.

— De lokalanställda stannar hemma, det är de tillsagda att göra. Arbetsplatserna är stängda. Vi har skruvat ner företagsskylten på huset av säkerhetsskäl. Ingen ska veta att det finns ett utländskt företag där, säger David Montgomery.

Nu håller han tummarna för att WSP:s anställda ska klara sig helskinnade och att krisen ska få ett snabbt slut.

— Libyer är några av de trevligaste människorna i regionen. De är pålitliga och duktiga, de är värda en bättre framtid, säger han.