Tack för mig!

Jimmy Dahlström blickar tillbaka på 55 år i branschen.
Jimmy Dahlström, skriver krönika om ljusglimtar
Jimmy Dahlström, chef för Den Temporära fabriken, Ramirent. Foto: Ramirent

Innan det blir golf på heltid blickar jag tillbaka och ser att det finns otaliga projekt och framsteg att beundra: produktivitetsrevolutionen, AI:s intåg och schyssta villkor, skriver Jimmy Dahlström i en krönika.

Efter en lång karriär i samhällsbyggnad har tiden kommit att vända blad och ägna dagarna åt något helt annat. Det känns nästan overkligt att lämna en bransch som varit mitt hem i över fem decennier. Jag har delat den här resan med så många fantastiska människor – kollegor, samarbetspartners och visionärer – och det är omöjligt att tacka alla utan att riskera att glömma någon.

När jag blickar tillbaka finns det otaliga projekt och framsteg att beundra, men några händelser har fastnat lite extra. Det handlar både om de stora genombrotten som formade branschen och de små, avgörande förändringarna som i det tysta lade grunden för något större.

Produktivitetsrevolutionen

Under större delen av 90- och 00-talet var produktivitet en ständig utmaning. Vi talade ofta om hur byggbranschen släpade efter andra sektorer, och trots innovationer inom teknologi och arbetsmetoder lyckades vi inte göra de nödvändiga framstegen. Det var först i början av 2030-talet som vi på allvar började utveckla och utforska industriellt prefabricerat byggande.

Jag minns tydligt hur skepsisen förvandlades till entusiasm när vi insåg styrkan i att fokusera på det som är likt, snarare än att anpassa varje projekt i detalj. Standardisering blev inte längre ett hot mot kreativiteten utan en väg till hållbarhet och effektivitet. Det offentliga spelade en nyckelroll genom att enas om likriktade krav, och näringslivet insåg värdet av långsiktighet framför kvartalsrapporter. Plötsligt kunde vi bygga snabbare, billigare och grönare.

AI:s intåg i samhällsbyggnad

Det är nästan svårt att föreställa sig en tid då stadsplanering och projektering gjordes utan AI. Jag minns hur vi på 2020-talet fortfarande slet med att skapa förfrågningsunderlag och analysera data för hand. Sedan kom AI och revolutionerade allt.

Runt 2037 blev AI en självklar del av branschen. Den kunde analysera enorma datamängder och leverera lösningar på ett sätt vi aldrig tidigare hade kunnat föreställa oss. Vi gick från att optimera detaljer till att optimera hela system. Marginalförflyttningar i effektivitet och hållbarhet blev märkbara, och snart kunde vi inte längre tänka oss ett samhällsbyggnadsprojekt utan AI:s hjälp.

Arbetsmiljö och schyssta villkor

Men om jag ska nämna något som verkligen gjorde mig stolt, så var det när vi som bransch tog itu med våra största interna utmaningar – arbetsmiljö och svart arbetskraft. Under så många år var detta vår gemensamma plågoande, något vi ofta talade om men aldrig riktigt tog tag i.

Det var genom en kombination av riktade branschpolicyer, samarbete mellan stat och näringsliv och djupgående kontroller som vi lyckades vända utvecklingen. Det var inte lätt, men vi började premiera de företag som gjorde rätt – som betalade skäliga löner, följde regler och satte säkerheten först. För mig var detta inte bara en seger för branschen, utan en seger för alla människor som byggt våra städer och samhällen.

Åren kring 2030 – en avgörande tid

När jag nu tänker tillbaka, var åren kring 2030 en brytpunkt. Det var då vi började ta tag i de stora frågorna på allvar. Tänk om vi hade förstått hur avgörande dessa år skulle bli – då hade vi kanske börjat arbeta mot dessa mål långt tidigare. Men ibland krävs det en kombination av rätt tid, rätt verktyg och rätt människor för att få saker att hända.

En bransch som går framåt

När jag nu, år 2065, lämnar över stafettpinnen känner jag mig stolt över vad vi åstadkommit. Efter mer än 55 år i branschen hoppas jag att samhällsbyggnad är lite bättre än det var när jag började. Det har varit en resa fylld av utmaningar, men också av lärdomar och framsteg som jag aldrig kunde ha föreställt mig när jag tog mina första steg in i den här världen.

Nu lämnar jag arbetet till nästa generation – ni som ska fortsätta bygga våra städer och samhällen. Jag tackar för mig och ser fram emot att följa era framgångar, men från och med nu blir det golf på heltid.

/Jimmy Dahlström, chef för Den temporära fabriken, Ramirent 

Läs också