Nyheter

Tilly: Många jagas av tidspress

Stress och slarv ligger bakom dödsfallen inom byggbranschen. Det anser Byggnads ordförande Hans Tilly. – Det här uppmärksammar riskerna som byggarbetare tyvärr lever med hela tiden, säger han.

Hans Tilly beklagar de senaste dödsfallen inom byggbranschen. Orsaken tror han går att finna i slarv och tidspress.

– Det är många underentreprenörer som jagas av tidspress. Med den tidspressen är det nog lätt att missa en tillfredställande samordning av säkerhetsarbetet på en arbetsplats, säger han.

Direkt efter olyckorna uttalade sig en av de omkomnas kolleger i Rapport med kommentaren att samhället inte tycks ta dödsolyckor inom byggbranschen på tillräckligt allvar. Hans Tilly håller med.

– Det finns nog en syn i samhället att detta händer byggarbetare. Att det hör till. Sedan tror jag i och för sig inte att man tar lätt på säkerheten ute på arbetsplatserna, säger Hans Tilly.

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik så anmäldes det 42 dödsfall inom byggbranschen under 2007-2009. Med de siffrorna hamnar byggbranschen i toppen av de redovisade branschkategorierna.

– 2008 var ett svart år. Efter det skärpte sig branschen men sedan händer detta. Nu får vi hoppas att det inte blir en långvarig trend, kommenterar Hans Tilly.