Byggnads stämmer bolag från Lettland i Arbetsdomstolen, justitieministern vill se skärpta straff för mutbrott – och razzia efter misstänkt kartellbildning. Det var några av nyheterna i Byggvärlden nr 1 – 2012, mitt första nummer som chefredaktör. Men det hade lika gärna kunnat vara rubriker hämtade från i år.
Sedan 2012 har jag avverkat 180 nummer av Byggvärlden och tusentals rubriker om allt från muträttegångar och olyckor, Årets byggchefer och andra byggprofiler, Nordbygg-mässor och Almedalsveckor… Det råder inget tvivel om att det är en både händelserik och variationsrik bransch vi på Byggvärlden bevakar.
Samtidigt konstaterar jag att det finns en hel del som inte har förändrats under detta decennium. Samma problem och rubriker återkommer år efter år när man bläddrar tillbaka i gamla nummer. Arbetsmiljöproblem och olyckor, mygel och fusk, tidsplaner och budgetar som spricker, projekt som överklagas och byggfel som kostar skattepengar.
Vissa problem verkar vara näst intill omöjliga att utrota. Detta trots alla initiativ från både branschen, politiken och näringslivet som vi också rapporterat om. Jag tänker bland annat på säkerheten. Vi reportrar som är ute ”på fältet” och gör byggreportage ser ofta att det slarvas med säkerhetsutrustningen, även hos de seriösa byggföretagen som utåt sett håller en hög nivå. Nyligen fick jag skäll av en läsare för att jag publicerade en bild på en byggarbetare utan hjälm. ”Oansvarigt och bedrövligt av en så stor tidning som Byggvärlden” var budskapet.
Vår vision har alltid varit att beskriva verkligheten. Inte en tillrättalagd bild av verkligheten. Snarare är det kanske så att vi ska visa mer slarv och fusk och hänga ut fler på bild för att det ska ske en förändring?
Utnyttjande av billig arbetskraft från andra länder skulle vi också kunna ha stående rubriker om. I år har jag tappat räkningen på alla artiklar om Byggnads som stämt både litauiska, polska och svenska företag i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtal. Redan 2012 uppmärksammade vi ”slavarbete” där byggarbetare från Lettland jobbade för 27 kronor i timmen, en summa som förekommer fortfarande idag bland illegala arbetare längst ner på skalan.
Efter tio år i händelsernas centrum måste jag ändå säga att åren 2020 och 2021 har stuckit ut som extrema – både ur ett nyhetsmässigt och historiskt perspektiv. Vem trodde att vi skulle få uppleva en pandemi som omkullkastade hela vår värld? Vem hade kunnat förutspå den cirkus som rått i svensk politik? Och vem hade koll på att en cementkris väntade runt hörnet?
Summeringen av mina tio år låter kanske dyster och uppgiven. Men så är så klart inte fallet, då hade jag lämnat branschen för länge sedan. Det finns massor av ljuspunkter. Jag tänker inte minst på alla de engagerade och drivande människor som finns inom samhällsbyggnad, samtidigt som det sker många positiva förändringar inom bland annat jämställdhet, digitalisering och hållbarhet.
Vilka nyheter Byggvärlden kommer att innehålla om tio år vågar jag inte sia om, men drömrubrikerna skulle kunna handla om en sund bransch där kriminalitet och fusk utplånats, en säker bransch där dödsolyckor knappt längre inträffar och en attraktiv bransch dit ungdomar vallfärdar för sina drömjobb.
Susanne Bengtsson
Chefredaktör Byggvärlden