Nyheter

Tomten mår bra

Nyligen avslöjade Göteborgs universitet att jultomten utsätter sig för en arbetsmiljö som inte bara trotsar naturlagarna, utan också gravt hotar hans hälsa. Arbetarskydd kan som enda tidning avslöja att alltsammans bygger på ett missförstånd.

Bland annat har universitetets skarpaste hjärnor räknat ut att 380 miljoner barn i hela världen ska betjänas med 380 000 ton julklappar genom 152 miljoner hembesök under ett enda intensivt dygn. Det blir 900 besök per sekund, enligt Stefan Lemurell, docent i matematik. En sådan manuell hantering och stress borde få vilken arbetsmiljöinspektör som helst att utfärda ett omedelbart förbud.

Dessutom torde flera andra myndigheter — Luftfartsverket, Försvarsmakten, Nasa? – ha invändningar mot slädkörning i en hastighet av 90 kilometer per sekund. Det motsvarar 265 gånger ljudets hastighet och accelerationskrafter som är 14 miljoner gånger starkare än jordens dragningskraft, enligt universitetets astronom Maria Sundin. Inte ens piloter i Top Gun-klass klarar sådana påfrestningar.

Felaktiga antaganden

Den samlade expertisen på Göteborgs universitet har visserligen räknat rätt. Men de har utgått från felaktiga antaganden.

Alla som nyligen, eller förra julen, träffat tomten vet att han ser ut att må ungefär lika bra som alla jular. Därmed tycks varken stressen, den tunga hanteringen av säckar med klappar, de långa resorna eller extrema g-krafter slita nämnvärt på barnens favorit.

Så här ligger det till. Enligt våra källor håller sig Tomten med ett sinnrikt nätverk av franchisetagare. De äger rätt att dra nytta av tomtens varumärke samt kopiera hans koncept och arbetssätt.

Enda villkoret för att bli jultomtens ombud där ute, är att man håller lite låg profil. Inför själva påhugget kan man exempelvis ursäkta sig med att det är dags att köpa kvällstidningen. Hittills har det gått bra; till och med forskarna vid Göteborgs universitet har varit ovetande.