Nyheter

Träbalk föll 180 meter från Karlatornet

En balk föll 180 meter från Karlatornet. Foto: Henrik Ekberg
En balk föll 180 meter från Karlatornet. Foto: Henrik Ekberg

I lördags inträffade ytterligare en incident vid bygget av Karlatornet när en träbalk föll ner från 180 meters höjd.
– Oavsett hur bra rutiner, arbetsberedningar och säkerhetsåtgärder man har, så finns den mänskliga faktorn, säger Sernekes presschef Johan Live.

Enligt Johan Live var det vid demonteringen av en gjutform på våning 58 i tornet som en bockrygg, en träbalk, föll ned från cirka 180 meters höjd och landade cirka 50 meter från tornet. Träbalken var cirka 2,5 meter lång och vägde 11 kilo. Enligt Johan Live befann sig ingen person i området där balken landade och ingen kom till skada vid tillfället. Saken har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på ett sånt här tillbud och utreder alla aspekter av händelseförloppet. Det viktigaste när något sådant inträffar, trots att det inte ska få hända, är att lära sig för att förhindra att det händer igen. Det vi gör vid varje tillbud – även detta –  är att vi ytterligare skärper våra redan högt satta säkerhetsrutiner och ser hur vi ytterligare kan stärka vår skyddsåtgärder, säger Johan Live.

Häromdagen gick Karlatornet om Turning Torso i Malmö och blev med sina 193 meter Nordens högsta byggnad. När tornet står helt klart nästa år blir det med sina 246 meter även det högsta bostadshuset inom EU. Vid tre tidigare tillfällen har material fallit från hög höjd, senast var i augusti när en armeringsvajer föll 165 meter och landande några meter från två byggarbetare.

Detta är fjärde gången som byggmaterial faller från hög höjd från tornet, ska man räkna med detta vid så här stora projekt?

– Nej, det ska inte få hända och är helt oacceptabelt. Men man ska komma ihåg att Karlatornet är en enorm byggarbetsplats där omkring 600 arbetare är på plats varje dag. Oavsett hur bra rutiner, arbetsberedningar och säkerhetsåtgärder man har, så finns den mänskliga faktorn. Därför jobbar vi hårt med information, kontroller och framför allt att försöka skapa en god säkerhetskultur. Vi måste bli ännu bättre för att förhindra fler liknande tillbud.

Ökar risken för dessa incidenter ju högre tornet blir?

– Nej.